Slovenija
23 ogledov

Varne sobe čakajo na zakonitost

V društvu Stigma vedo za okoli 20 lokacij, kjer se srečujejo z odvrženimi iglami Žurnal24 main
Igle. Odvrženih bi bilo z varnimi sobami manj.
Manj predoziranj
Učinki. “S tem, ko se uporaba drog preseli v sterilne razmere, se zmanjša število smrtnih predoziranj ter možnost širjenja nalezljivih bolezni in drugih zdravstvenih poškodb,” o varnih sobah za injiciranje pravijo v društvu Stigma. Po njihovem mnenju bi se z uvedbo sob zmanjšalo število takih, ki droge uporabljajo na javnih mestih, na javnih straniščih in ulici, s tem pa tudi količina odvrženih injekcijskih igel.

Z uvedbo varnih sob za uporabnike prepovedanih drog bi se zmanjšala količina odvrženega pribora, na primer injekcijskih igel, menijo v Društvu za zmanjševanje škode zaradi drog Stigma.

Ena od rešitev bi bili lahko tudi iglomati, na katerih je mogoča zamenjava pribora,” razloži Borut Bah iz društva. A nobenega od teh predlogov v Ljubljani ne bo, saj so bili iglomati zelo pogosto poškodovani ali uničeni, zato so jih odstranili, varne sobe pa po kazenskem zakoniku za zdaj niso dovoljene.

Sobe za varno injiciranje so sicer predvidene v predlogu novega nacionalnega programa na področju drog do leta 2020, vendar na ministrstvu za zdravje niso povedali, kdaj predvidoma bi lahko zaživele. “Dokument bo v najkrajšem možnem času posredovan v javno razpravo, na koncu pa ga obravnava in potrdi državni zbor,” pravijo na ministrstvu.

Pričakujejo jih čez pet let
V Ljubljani za odvržene injekcijske igle poleg Stigme, ki jih je lani v čistilnih akcijah pobrala okoli 15.500, skrbi tudi Javno podjetje Snaga. Ljubljanska občina med drugim sofinancira programe distribucije sterilnih igel in zbiranje rabljenih, za kar skrbi tudi s posebnimi zabojniki. Podobno je urejeno v Mestni občini Maribor, kjer za to skrbi Društvo Zdrava pot. Tudi tam podpirajo vzpostavitev varnih sob in pričakujejo, da bodo uzakonjene v petih letih.

Problem odvrženih igel se v Kopru zadnja leta zmanjšuje, opažajo na občini, igle pa se pojavljajo predvsem v garažnih hišah, na parkiriščih in v parkih. Kot pravijo, je problematika povezana z neprimerno zakonsko ureditvijo na področju varnih sob. Organizacije sicer zagotovijo material in napotke za varno injiciranje, a se vsak dan ubadajo z neprimernimi in nehigienskimi pogoji, dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.