Slovenija
19 ogledov

Varni niste niti na pokopališču

Torbičar Shutterstock
Torbice, mobilni telefoni, denarnice, navigacijske naprave in drugi vredni predmeti meka za vlomilce v avtomobile. Policija svari – ne puščajte stvari na vidnem mestu!

Pred prihajajočim praznikom in na dan spomina na mrtve se številni odpravijo na pokopališča. Policija svetuje, naj ob tem pazijo na lastno varnost in varnost premoženja, saj „z ustreznim samozaščitnim ravnanjem lahko zmanjšajo možnost, da postanejo žrtev kaznivega dejanja.“

Pospravite predmete na varno

Parkirni prostori pri pokopališčih so "vabljivi" za vlomilce. Zato v vozilu ne puščajte torbic, mobilnih telefonov, denarnic, navigacijskih naprav in ostalih vrednih predmetov. Raje jih za krajši čas spravite v prtljažni prostor vozila, še bolje pa je, če jih vzamete s seboj.

Škoda je lahko velika, tudi če ukradeni predmet nima vrednosti

„Potrebno je vedeti, da pri vlomih storilci iščejo priložnost, ki jo najdejo s tem, ko v vozilu opazijo predmet. Najpogosteje vlomijo tako, da razbijejo eno izmed šip na vozilu in predmet odtujijo,“ opozarjajo na policiji. Tudi če vrednost ukradenega predmeta ni velika, imate lahko veliko stroškov zaradi vloma. „Potrebno je upoštevati posredno škodo, ki nastane v primeru odtujitve denarnice z dokumenti, karticami. Uradne dokumente je potrebno preklicati, potrebno je poskrbeti za izdelavo novih, enako je tudi s karticami,“ razlagajo na policiji.

Na pokopališču ne spustite torbice z oči

Pozorni bodite tudi pri obisku pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je večja koncentracija oseb. Pazite na osebne predmete, torbice in nahrbtnike. Policija svetuje, da jih imejte ves čas pod nadzorom. „Enako velja tudi takrat, ko urejamo grobove.“

Zavarujte tudi dom

Pred odhodom od doma, tudi če boste odsotni samo za krajši čas, je priporočljivo, da hišo ali stanovanje primerno zavarujete. Nikar ne pozabite vklopiti alarmne naprave, če jo imate. Če boste odsotni dalj časa, uvedite dodatne ukrepe, s katerimi boste ves čas sporočali, da je nekdo v hiši. Osebo, ki ji zaupate, prosite, naj večkrat parkira pred hišo, spremeni višino rolet, obesi perilo in podobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.