Slovenija
46 ogledov

Varni v sobi za paniko

Za varno sobo naj bi se po besedah promotorja Uroša Pivka najbolj zanimali podje Žurnal24 main
Zaščita. Za 150 tisočakov varni pred streli, potresom in radioaktivnostjo.

Strah. "Še pred pol leta nismo pričakovali, da se lahko katastrofa, kot je bila tista v Fukušimi, zgodi tudi pri nas. Danes vemo, da je to realen scenarij," pravi Uroš Pivk, ki je začel v Sloveniji promovirati varne konstrukcije, nekakšne sobe za paniko.

Preživetje za en mesec
Varna soba je široka 2,5 metra in dolga šest metrov. Zgrajena je iz težkih kovin. Po Pivkovih besedah prenese dolgotrajno obstreljevanje, ogenj, potres in radiaktivno sevanje. V njej so WC, kuhinja in postelja. Štiričlanski družini naj bi ob morebitni katastrofi omogočala enomesečno preživetje.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V varno sobo se vstopi skozi več komor. Pivk razlaga, da se v primeru radioaktivnega sevanja v prvi komori najprej stuširamo oblečeni, obleke nato odložimo in vstopimo v drugo komoro, kjer se vnovič stuširamo. Nato vstopimo v tretjo komoro in končno še v glavni prostor. Tam je dovolj prostora za zadostne zaloge hrane in vode, tako da prebivalcem varne sobe ni treba zapustiti in se ponovno izpostaviti sevanju.

Ogroženi podjetniki
"Danes, ko je toliko odpuščanj, je to morda dodatni razlog, zakaj se za nakup varne sobe odločajo predvsem podjetniki," o povečanem povpraševanju med tujimi lastniki podjetij pravi Pivk. Tudi pri nas naj bi bilo za varne sobe nekaj zanimanja, med drugim so sobo že predstavili policiji in vojski. V tujini naj bi manjše verzije takšnih komor uporabljali predvsem varnostniki, ki varujejo pomembnejše objekte, pa tudi vojaki na Kosovem in v Iraku.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Profili ljudi, ki se zanimajo za te sobe, so različni," pojasni Pivk. To naj bi bili predvsem ljudje, ki se bojijo za svojo varnost. "Nekateri so morda res malo paranoični; imeli smo recimo stranko, ki je bila prepričana, da se bo zgodila tretja svetovna vojna," pravi in dodaja: "A razlogi, zakaj nekdo potrebuje dodatno zaščito, so različni."

Soba za paniko stane 150 tisoč evrov, stoji pa lahko nad ali pod zemljo oziroma je vgrajena v hišo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.