Slovenija
22 ogledov

Varnost na cestah poleti slabša

Alkotest Boštjan Tacol
Vozniki vozijo bolj pijani, poleti ceste bolj nevarne.

"Ugotavljamo, da se varnostne razmere v cestnem prometu v poletnih mesecih vsako leto nekoliko poslabšajo," opozarjajo na Policijski upravi Novo mesto. 

K temu veliko prispeva alkohol – na območju novomeške uprave so samo pretekli konec tedna pijani vozniki povzročili tri prometne nesreče, v katerih se je poškodovalo devet oseb, dva od njih huje. 

"Alkoholizirani vozniki so v prvem polletju povzročili 52 prometnih nesreč, povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je bila 1,50 grama alkohola na kilogram krvi. V enakem obdobju 2013 je bila povprečna stopnja alkoholiziranosti 1,43 grama alkohola na kilogram krvi," pojasnjujejo. 

Še vedno se ne zavedajo odgovornosti 

Najpogostejši vzroki prometnih nesreč, ki jih povzročijo pijani vozniki, so neprilagojena hitrost in nepravilna stran in smer vožnje.  

Kljub vsem aktivnostim in opozorilom, se številni še vedno ne zavedajo odgovornosti v prometu: "Mnogi s prehitro in tvegano vožnjo, pogosto pod vplivom alkohola, ogrožajo svoja življenja in življenja drugih udeležencev v prometu."

Zato poziv: za volan sedite trezni in spočiti – če to niste, vožnjo prepustite komu drugemu. Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi namreč bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.