Slovenija
10 ogledov

Varnost zagotavljajo nove postaje

Meje z državami EU so v Sloveniji padle 21. decembra. Žurnal24 main
Varnostni primanjkljaj, ki se je pojavil zaradi odprave nadzora na mejah po uvedbi schengenskega sistema, so policisti nadomestili s policijskimi postajami za izravnalne ukrepe.

Vseh šest postaj, razen tiste v Ljubljani, meji na meje Evropske unije, postavljene pa so v Kopru, Kranju, Mariboru, Murski Soboti in Novi Gorici. Vodja Oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Ljubljana Miran Bokalič je poudaril, da je temeljna ideja schengna zagotoviti varnost državljanom. To po njegovih besedah vključuje varovanje življenja, osebne varnosti in premoženja.

Varnostni primanjkljaj so policisti nadomestili s tako imenovanimi izravnalnimi ukrepi, ki jih opravljajo tako na mejnem pasu kot v notranjosti države, je pojasnil. Dodal je, da policisti pri tem odkrivajo čezmejno kriminaliteto in kršitve nedovoljenega prehajanja države ter nezakonitega prebivanja tujcev v Sloveniji. Odkrivajo pa tudi prepovedane droge, orožje, eksplozivne snovi, ponarejene dokumente ter ukradena vozila, je še poudaril Bokalič.

Komandir Policijske postaje za izravnalne ukrepe Ljubljana Zdenko Meglič pa je dejal, da na enoti, ki ima od lanskega decembra sedež v nekdanjem policijskem oddelku Polje, deluje 29 policistov. V tem času so obravnavali 83 različnih kršitev, predvsem kršitve zakona o tujcih, prijavi prebivališča ter na področju prometa s prepovedanimi drogami, je pojasnil. Kot prekrškovni organ pa so izdali sedemnajst odločb – predvsem zaradi drog, ponarejanja listin (osebne izkaznice, potni listi), ukradenih registrskih tablic in "zadetkov" po schengenskem informacijskem sistemu, je še pojasnil Meglič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.