Slovenija
69 ogledov

Varnostnik pod drobnogledom

Varnostnik iStockphoto Žurnal24 main
Varnostnik G7, ki je brcnil enega izmed nogometnih navijačev, ko je že bil obvladan, pod internim nadzorom.

O incidentih po nogometni tekmi med Olimpijo in Mariborom na stadionu Stožice, ki je bila konec septembra, smo že poročali. Štajerski navijači so bes stresli nad varnostniki.

Inšpekcijski nadzor nad zakonitostjo opravljanja dejavnosti zasebnega varovanja na tekmi v Stožicah so sprožili tudi na ministrstvu za notranje zadeve. Podrobnosti o nadzoru niso podali, ker še poteka. Prav tako niso odgovorili, kdaj predvidoma bo zaključen.

Na enem izmed posnetkov je razvidno, da je varnostnik G7 brcnil navijača po tem, ko je bil ta že obvladan.

"V G7 smo glede tega primera že uvedli postopek internega nadzora, ki pa še ni zaključen. Od ugotovitev v tem postopku je odvisno, kako bomo ukrepali zoper varnostnika," so sporočili iz družbe G7, ki je varovala tekmo, označeno z visoko stopnjo tveganja. Hkrati so dodali, da ravnanje varnostnika kljub žaljivkam, pljuvanju in fizičnem napadu ni opravičljivo. Interni nadzor sicer še ni zaključen.

Pojasnila so zahtevali tudi na Zbornici za razvoj slovenskega zasebnega varovanja.

Za varovanje tekme je G7 predvidel 222 varnostnikov in 18 rediteljev, sodelovalo pa jih je še več od predvidenega.

Zakon zaščitne opreme ne predvideva
Pojavljali so se očitki, da varnostniki družbe G7 niso bili primerno opremljeni, nekateri so bili brez čelad, ščitnikov ali rokavic. Iz G7 odgovarjajo, da se držijo zakona, ki določa le, kakšno delovno obleko mora nositi varnostnik, ne pa tudi zaščitne opreme: "Čeprav torej zakon zaščitne opreme pri varnostnikih ne predvideva, so bili varnostniki G7 pri varovanju nogometne tekme opremljeni z zaščitnimi jopiči in čeladami."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.