Slovenija
39 ogledov

Varnostniki na zavod

Slovenci kot ključne teme vidimo gospodarski položaj in brezposelnost. Politiki Žurnal24 main
V sobotni ljubljanski izdaji Žurnala. G7. Stečaj največjega podjetja za varovanje v državi je na zavod za zaposlovanje že poslal 151 delavcev.

Okenca Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje (ZRSZ) v Ljubljani so v četrtek odprli samo za nekdanje zaposlene podjetja G7 v stečaju; do včeraj se jih je prijavilo 142.

Iščejo 176 varnostnikov

Kam po delo? Na zavodu za zaposlovanje prijavljene delavce že napotujejo na prosta delovna mesta. “Več delavcev ob prijavi na zavod navaja, da imajo že v kratkem dogovorjeno novo zaposlitev,” je povedala Barbara Vrtačnik. Sicer so imeli samo oktobra v ljubljanski službi prijavljenih 176 prostih delovnih mest za poklic varnostnik/varnostnica.

Zadnje dni so v Ljubljani in po Sloveniji na zavodih za zaposlovanje obravnavali 151 prijav odpuščenih delavcev G7 v stečaju in njegovih šestih hčerinskih podjetij.

“V podjetju napovedujejo, da se bo na območju območne službe Ljubljana prijavilo še približno 80 delavcev, drugod pa še približno 150. Preostali naj bi se že pred iztekom odpovednega roka dogovorili za zaposlitev in se na zavod ne bodo prijavili,”
je povedala direktorica ljubljanskega zavoda za zaposlovanje Barbara Vrtačnik.

Več kot 500 odpovedi
Do 9. novembra, ko so nazadnje prejeli podatke o številu odpovedi zaposlitve v podjetju, je bilo zaradi stečaja odpuščenih 512 delavcev, 143 pa jih je bilo prezaposlenih, je dejala Dragica Andlovič, predsednica Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije.

“Med hčerinskimi podjetji so bila tudi takšna, za katera danes dejansko že vemo, da jim ni uspelo 'prevzeti' delavcev, na primer G7 Štajerska in Koroška,” je dodala.

Med prijavljanjem na ljubljanski zavod predvsem nekdanji varnostniki niso bili preveč zgovorni. Dva izmed njih sta povedala, da sta kot varnostnika v podjetju delala dve leti in pol, da je bilo v redu, vendar na prezaposlitev v hčerinska podjetja ne verjameta. “Veliko je bilo obljubljanj, zdaj pa bomo videli, kaj bo; iščemo naprej,” sta dejala.

brezposelni, zavod za zaposlovanje, SADAM Seljman | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Dolgujejo celo dele plač

G7 v stečaju je delavcem sicer ostal dolžan vsaj plače za letošnji oktober, nekaterim pa tudi za september, regres za letni dopust ter odpravnine in odškodnine zaradi neizkoriščenega rednega letnega dopusta.

Andlovičeva je dejala, da so bili ob tem delavci od februarja lani prikrajšani tudi za del plač (med 10 in 15 odstotki), saj naj bi jih direktorja z nezakonitim sklepom znižala.

Stečajno upraviteljico G7 Sonjo Krajnčič nam je tik pred koncem redakcije sicer uspelo priklicati, vendar po telefonu izjav ni želela dajati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.