Slovenija
170 ogledov

Varovancu vzel dom

Delavec CSD Šiška je varovancu vzel manjše stanovanje v Šiški, njega pa poslal v Žurnal24 main
Zloraba zaupanja. Strokovni delavec centra za socialno delo (CSD) Šiška se je polastil stanovanja varovanca.

"Obstaja utemeljen sum, da je naš bivši sodelavec M. O. zlorabil uradna pooblastila in si protipravno pridobil premoženjsko korist," je informacije Žurnala24 potrdil direktor Centra za socialno delo (CSD) Ljubljana - Šiška Miha Rotar.

Neuradno smo izvedeli, da je M. O. 15 let delal kot strokovni delavec tega CSD na področju skrbništva. To pomeni, da je delal z otroki in starejšimi, ki jim je delno ali stalno odvzeta opravilna sposobnost – imel je pooblastila države za to, da dela v interesu varovancev v občini s sto tisoč prebivalci.

Tožilstvo dela
Postopek. S tožilstva so potrdili, da so 1. avgusta na policijo poslali zahtevo za dopolnitev kazenske ovadbe. Sicer je v Sloveniji 62 CSD, nadzirajo pa jih trije inšpektorji.

"Bil je avtoriteta"
Direktor Rotar je na podlagi odločbe socialne inšpekcije (ki je tudi ugotovila sum kaznivega dejanja) M. O. 6. aprila odvzel vsa pooblastila, 24. maja pa mu prekinil delovno razmerje iz krivdnih razlogov. Zadevo je prijavil tudi policiji. "Bil je zaupanja vreden človek, avtoriteta na področju skrbništva, celo vršilec dolžnosti direktorja, in zato smo toliko bolj šokirani," je dejal Rotar, ki je odločen zadevo razčistiti.

Informacij Žurnala24, da naj bi si M. O. leta prenakazoval denarno pomoč, namenjeno varovancem, Rotar ni mogel potrditi, ker gre za dolgo obdobje, na CSD pa so kadrovsko podhranjeni. Organom pregona sproti dajejo poročila, ki se jim zdijo kočljiva, čakajo odgovor pristojnih o uvedbi notranjega nadzora. "Ne sme biti sence dvoma, ali je bil še kdo oškodovan," je poudaril Rotar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.