Slovenija
3131 ogledov

Varstvenega dodatka ne bodo ukinili

Upokojenci Saša Despot
Koalicija ponovno prisluhnila Levici

Koalicija je včeraj iz interventnega zakona umaknila tri predloge, ki se nanašajo na zajemanje premoženja, urno postavko pri osebni asistenci in varstveni dodatek.

Klampferjeva: Rešitve bomo skušali iskati na drug način

"Umaknjeni ukrepi se nanašajo na zajem premoženja, ker ugotavljamo, da premoženja ne zajemajo po formuli, ki bi bila pravična. Nanašajo se tudi na urno postavko pri osebni asistenci, ker urna postavka vsebuje tudi tiste elemente organizacije dela, tudi za tiste izvajalce osebne asistence, ki teh stroškov v zvezi s strokovnimi vodji in organizacijo dela nimajo. Zaradi spremembe osnovnega zneska minimalnega dohodka se je porušilo tudi razmerje, kar se tiče varstvenega dodatka. To se umika, rešitve bomo poskušali iskati na drug način," je po današnjih koalicijskih usklajevanjih v izjavi za medije dejala Klampferjeva. Vrednost umaknjenih ukrepove je ocenjena na od 20 do 30 milijonov evrov.

Varstveni dodatek prejemajo  trajno nezaposljive osebe z zelo nizkimi prihodki, torej invalidi in revni upokojenci. Cenzus za varstveni dodatek je trenutno 592 evrov.

Levica: Pričakujemo, da bodo umaknili udi predlog ukinitve dodatka za delovno aktivnost

V stranki Levica so  umik predlogov, ki se nanašajo na ministrstvo za delo, pozdravljajo. "Upamo, da je zgodba z ukinitvijo varstvenega dodatka zaključena," je za medije povedal poslanec Levice Matej T. Vatovec. Spomnil pa je še na varčevanje pri dodatku za dKoalicija spet pelovno aktivnost. "Pričakujemo, da bo tudi ta ukrep umaknjen z mize, da ne bo prišlo do potrditve tudi tega antisocialnega ukrepa. S tem lahko ocenjujemo, da se morda vlada približuje bolj socialnemu proračunu," je povedal.

Vodja poslanske skupine SMC Igorj Zorčič pa je po včerajšnjih usklajevanjih dejal, da "se bo ta koalicija težko uskladila pri kakršnem koli ukrepu, ki ni delitev proračunskega denarja". "Vsaka vlada, tudi ta, mora ugrizniti tudi v kakšno grenko jabolko. Imam občutek, da v koaliciji za to ni volje," je še povedal Zorčič.

Po neuradnih podatkih naj bi koalicijski partnerji interventni zakon obravnavali v ponedeljek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.