Slovenija
2335 ogledov

Varstvo podatkov ne prepoveduje fotografiranja lastnega otroka na prireditvi

otroci nastop prireditev
V novi uredbi ni nič o prepovedi fotografiranja lastnih otrok na prireditvah.

Na informacijskega pooblaščenca je bilo v zadnjem času naslovljenih več vprašanj zaskrbljenih staršev, šol in vrtcev glede fotografiranja nastopov otrok po splošni uredbi podatkov. Ta staršem nikakor ne prepoveduje fotografiranja nastopa svojega otroka v vrtcu ali šoli, so sporočili iz urada informacijskega pooblaščenca.

Nova uredba na področju varstva osebnih podatkov ni uvedla novih pravil glede fotografiranja otrok in s tem staršem ne prepoveduje fotografiranja lastnega otroka na novoletnem ali drugem nastopu. V tem delu se splošna uredba ni spremenila.

Nekatere vzgojno-izboraževalne institucije so staršem sicer prepovedale fotografirati svoje otroke na šolski ali vrtčevski prireditvi, kar pa so ocenili kot popolnoma neustrezno. "Fotografiranje nastopa lastnih otrok s strani staršev predstavlja fotografiranje za zasebne namene", meni informacijski pooblaščenec.

Seveda pa morajo biti starši predvidni pri nadaljnjem posredovanju fotografij, predvsem pri objavah na spletu ali na družbenih omrežjih. Ne smejo posredovati fotografij drugih otrok naprej tretjim osebam ali jih objavljati na spletu, če nimajo soglasja njihovih staršev. Za drugačno situacijo gre, če fotografiranje prireditve organizira šola ali vrtec.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Albatroz 09:06 08.december 2018.

    budale, starš nesme slikati svojega otroka če je na sliki še kateri drugi otrok. malo še pa previjati in kopati nebodo smeli več svojih otrok.