Slovenija
11 ogledov

Varuh konkurence nad Sazas

Sazas že dalj časa vodi Matjaž Zupan. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Nepregledna delitev honorarjev izkrivlja konkurenco in bi Sazas lahko stala desetino letnih prihodkov.

Urad za varovanje konkurence (UVK) je združenju Sazas izdal odločbo, s katero ugotavlja nepravilnosti pri izplačilu avtorskih honorarjev skladateljem in avtorjem glasbe, poročajo Finance.

Varuhu avtorskih pravic skladateljev in avtorjev glasbe očita, da je v letih od 2006 do 2009 nadomestila za uporabo avtorskih glasbenih del avtorjem delil brez ugotavljanja dejanske uporabe glasbenih del.

Pravila za nagrajevanje naj bi bila določena nepregledno, subjektivno in retroaktivno, nanje pa so lahko, kot piše po poročanju časnika, v odločbi vplivali le redni člani, ki so bili zaradi te možnosti postavljeni v boljši konkurenčni položaj.

Poleg tega je Sazas svoje člane od leta 2004 do vsaj 2009 obremenil z obveznim vplačevanjem v promocijski sklad, iz katerega so sredstva delili na podlagi nepregledno določenih pravil.

15 dni časa
UVK po pisanju Financ Sazasu nalaga, da mora avtorjem zagotoviti enako glasovalno pravico na sejah skupščine, na domači spletni strani pa mora objaviti vsa letna poročila in sprejete sklepe, ki se nanašajo na obračun honorarjev.

Poleg tega UVK v 15 dneh od Sazasa, ki ga že dolga leta vodi Matjaž Zupan, zahteva pregledno objavo vseh podatkov in meril, ki vplivajo na obračun in delitev honorarjev.

Če Sazas odločbe UVK ne bo spoštoval, ga lahko doleti globa v vrednosti 10 odstotkov letnih prihodkov, ki znašajo okoli 10 milijonov evrov.

Sazas odločbe za Finance ni želel komentirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.