Slovenija
24 ogledov

Varuh "na strani kršitelja"

Gorenak meni, da je vlada s spotom Čepinove sama sebe ustrelila v koleno.  
(Fo Žurnal24 main
Varuh človekovih pravic se je po mnenju Vinka Gorenaka (SDS) z mnenjem o dostopu do arhivskega gradiva postavil na stran "kršitelja človekovih pravic".

Mnenje urada varuhinje človekovih pravic je, da je treba zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih spremeniti. V nasprotnem primeru bi lahko prišlo do kršenja človekovih pravic posameznikov, je dejal namestnik varuhinje Jernej Rovšek. V poročilu so se ukvarjali z arhivi kot celoto, za mnenje pa jih je zaprosila Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, je še povedal Rovšek.

Poslanec SDS Vinko Gorenak ocenjuje, da je varuh s takšnim mnenjem dal "gnojno bulo na svojo institucijo". "Niste se postavili na stran zaščitnika, ampak kršitelja človekovih pravic," meni Gorenak.

"Omerzel se lahko pritoži"
Direktor Arhiva RS Dragan Matić je poudaril, da zakon od spremembe leta 2006, s katero so popolnoma odprli gradiva nekdanje Službe državne varnosti (SDV), pa do leta 2009 "ni bil konzumiran, zato prej tudi ni prišlo do težav". Poudaril je, da se z novelo želi zaščititi male ljudi in patriote. Glede zavrnitve prošnje publicista Igorja Omerzela pojasnjuje, da so spoštovali pravni red. Postopek odločanja o zahtevi še vedno traja, a je bil prekinjen, odločba pa še ni izdana. Omerza se lahko na sklep o prekinitvi pritoži, je dejal Matić.

O dostopu do arhivov so se včeraj pogovarjali tudi člani parlamentarnih strank. Prvak opozicijske SDS je med drugim predsednika države obtožil, da je vedel za ozadje atentata v Velikovcu leta 1979, kar je slednji zanikal. Iz SDS so danes med drugim sporočili tudi, da mora vlada pojasniti, kaj se je dogajalo s spornimi arhivi.

Nepovezani poslanec Andrej Magajna je poudaril, da lahko upravni postopek prekine samo upravno sodišče, in to le v primeru, če je medtem sprožen postopek za presojo ustavnosti zakona.

O dejanjih prejšnje vlade
Poslanec SD Samo Bevk je opozoril, da je že vlada Janeza Janše to dilemo rešila z uredbo, s katero je "razveljavila ta člen, ki zelo liberalno odpira arhive". Poudaril je, da je Sova leta 2006 opozarjala na neustreznost tako odprte uredbe, a da ji politika ni prisluhnila.

Predsednica komisije Eva Irgl (SDS) je njegove trditve zavrnila in pojasnila, da so z omenjeno uredbo hoteli odpraviti nezakonito stanje, ko Sova kljub zakonskim določilom ni predala gradiva nekdanje SDV Arhivu RS. Z omenjenim aktom naj bi po besedah Irglove urejali predajanje gradiva, ne pa odprtosti gradiva za javnost. Na to je Bevk odvrnil, da je prejšnja oblast na podlagi te uredbe določeno gradivo v arhivu označevala kot tajno.

Seja se bo nadaljevala jutri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.