Slovenija
27 ogledov

Varuhi človekovih pravic bodo razpravljali

Varuh človekovih pravic Dejan Mijović
Vsi nekdanji varuhi človekovih pravic, Ljubo Bavcon, Ivan Bizjak, Matjaž Hanžek in Zdenka Čebašek Travnik, bodo danes na okrogli mizi Društva za ustavno pravo Slovenije spregovorili o preteklem in sedanjem stanju človekovih pravic v Sloveniji ter prihodnosti na tem področju.

Aktualna varuhinja Zdenka Čebašek Travnik je ob predstavitvah aktualnega letnega poročila varuha za lansko leto opozarjala med drugim na težave na področju sodstva, pa tudi na izbrisane in še vedno neuzakonjeno prepoved telesnega kaznovanja otrok.

Kot najbolj množično kršitev človekovih pravic v Sloveniji pa je ob predaji poročila predsedniku DZ Gregorju Virantu izpostavila kršenje delovno-pravne zakonodaje, saj da je slovenska zakonodaja še vedno neučinkovita pri zajezitvi neplačevanja prispevkov.

Ob predstavitvi poročila državnega preventivnega mehanizma proti mučenju za leto 2011 pa je kot še vedno v nebo vpijočo problematiko izpostavila razmere v zaporih.

Letno poročilo mednarodne organizacije za človekove pravice Amnesty International za lansko leto pa za Slovenijo kaže, da oblasti kljub nekaj pozitivnim ukrepom niso povrnile pravic izbrisanim, ki jim je bilo dovoljenje za stalno bivanje nezakonito odvzeto leta 1992. Nevladna organizacija tudi opozarja, da se je nadaljevala diskriminacija Romov.

Uvodni nagovor k današnji razpravi bo prispeval dekan pravne fakultete Peter Grilc, razpravo pa bo vodil Ciril Ribičič, predsednik Društva za ustavno pravo Slovenije.

Komentarjev 2
  • Tupamaros 14:38 26.september 2012.

    Zbor druščine za samobčudovanje in nakladanje o pravicah. Dolžnosti in odgovornost niso v njihovem besednjaku.LPTupamaros

  • dragec 08:56 26.september 2012.

    Aktualna varuhinja Zdenka Čebašek - Travnik , žal JJ jo bo zamenjali in pripeljak kakšno od svojih poslušnih frčafel (primer večitega študenta teologije - Evo Irgl). HA!!!