Slovenija
38 ogledov

Varuhinja proti uklonilnemu priporu

stop policija, loparček, kolo, kolesarjenje, policija, kolesarska steza, kolesar, kolesarka, policist na Žurnal24
Varuh človekovih pravic je prejšnji teden na ustavno sodišče vložil zahtevo za oceno ustavnosti zakona o prekrških v delu, ki predvideva uklonilni pripor za neplačnike glob.

Prepričani so namreč, da izpodbijana določba nedopustno posega v človekove pravice ali temeljne svoboščine.

Prvi odstavek 19. člena zakona o prekrških namreč predvideva, da se "storilca, ki deloma ali v celoti ne plača globe v določenem roku, prisili k plačilu tako, da se mu določi uklonilni zapor. O uklonilnem zaporu odloči sodišče." Varuh tudi izpodbija na ta člen navezujoče določbe zakona.

Izpodbijana določba je po varuhovi oceni v neskladju z drugim in 19. členom ustave. Varuh zato predlaga, da ustavno sodišče oceni ustavnost izpodbijanega odstavka in nanj navezujočih določil ter jih razveljavi.

Komentarjev 6
  • dragec 15:19 05.september 2012.

    Mesto je rezervirano za Musarjevo, ali Evo Irgl!

  • nina 15:07 25.marec 2012.

    nje bi dali vzapor samo vodo in kruh dokler ne vrnejo nakradeno legalno in delavna mesta se spomnite daljne zgodovine kdo je jemal premoženja da je sedaj najbolj bogat na svetu ti bodo včili kalo moramo živeti in delati ki ...prikaži več sami delajo največje pizdarije .ŽIVI IN PUSTI ŽIVETI.

  • nina 15:00 25.marec 2012.

    v treh mesecih gre vidno na slabše nekje bodo vzeli revežem še tisto kar imajo nekje pa se meče denar s kozi okno pri nap, kurjavi javnih naročilih jaz bi te vodje poslala v afriko delat na plantaže da bi ...prikaži več bi vidli kaj pomeni pošteno delat ne pa krasti kar so drugi vstvarjali desetletja na pošten način kapitalizem je je novodobno tlačanstvo.DOSTI JE !