Slovenija
26 ogledov

Varuhinja ukrepala

Zdenka Čebašek Travnik opozarja, da je potrebno zakone spoštovati ne glede na ku Žurnal24 main
Slovenj Gradec. Iz urada varuhinje pozvali sodišče, naj postopa v korist otroka.

Ukrep. Urad varuha človekovih pravic je včeraj sodišču v Slovenj Gradcu predlagal, naj sodišče čimprej sprejme odločitev. Pri tem je posebej opozoril na upoštevanje koristi otrokaS tem bi lahko ustavilo izvrševanje pravnomočne sodbe, s katero je bila deklica dodeljena materi oziroma bi živela tudi z dedkom, ki naj bi jo spolno zlorabljal. “Sodišču smo predlagali, naj upošteva mnenje pristojnega centra za socialno delo (CSD), predvsem pa korist otroka, ki bi bila z izvedbo izvršilnega postopka lahko ogrožena,” so nam sporočili iz urada varuha.

CSD ni dovolj preverjal
“Dopis smo prejeli, o njem bo v ponedeljek odločala pristojna sodnica,” je za Žurnal potrdil predsednik Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu Zvonko Ulcej. Sum spolne zlorabe policija še preiskuje in o tem obvešča pristojno tožilstvo, so sporočili s slovenjgraške policije. Smo pa v uredništvu Žurnala pridobili zapisnik CSD Ravne na Koroškem, v katerem direktorica Sonja Tiršek priznava, da njene strokovne službe v preteklosti niso dovolj preverjale morebitne dekličine ogroženosti s strani dedka – ki ga pri dveh hišnih obiskih sploh ni bilo zraven. “Ugotavljamo, da je bila sodišču posredovana napačna informacija o ustreznosti varnosti okolja pri dekličini materi,” piše v zapisniku. V njem CSD Ravne sodišču predlaga, naj po uradni dolžnosti takoj zavaruje deklico tako, da nemudoma izda začasno odredbo o predodelitvi očetu.

Deklica je namreč živela pri očetu, k mami je hodila na stike, a naj bi jo tam po besedah socialne zagovornice iz društva Moč Natalije Markač spolno izkoriščal dedek. “Omamljal jo je, se drgnil ob spolovilo in jo golo fotografiral,” je navedla Markačeva. “Sodišča pa so na podlagi napačnega prvega mnenja CSD pozneje samo potrjevala prvotno sodbo – s katero je bila deklica na podlagi napačnega mnenja CSD dodeljena materi –, ne da bi se poglabljala v podrobnosti in preverjala dejstva,” trdi Markačeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.