Slovenija
24 ogledov

Varuhinja v bran poročeni 15-letnici

Zdenka Čebašek Travnik opozarja, da je potrebno zakone spoštovati ne glede na ku Žurnal24 main
Drugačne kulturne navade ne morejo biti izgovor, da se lahko poroči še ne 15-letnega otroka in s tem krši zakonodajo, je odločna varuhinja človekovih pravic glede primera romske deklice.

Varuhinja Zdenka Čebašek Travnik je v sporočilu za javnost pojasnila, da se s primerom deklice, ki naj bi bila žrtev trgovine z otroki, ukvarjajo tudi na policiji in na pristojnem centru za socialno delo. Od teh inštitucij varuhinja pričakuje, da bodo ugotovili morebitno ogroženost otroka, zavarovali njegove koristi ter nezakonito ravnanje odgovornih tudi sankcionirali.

Ob tem pa Čebašek Travnikova poudarja, da država še vedno ni ustrezno poskrbela za možnosti začasne nastanitve otrok, ki so domnevne žrtve trgovine z otroki. Tem otrokom je treba "zagotoviti varno okolje, pogosto pa tudi posebno varovanje, ki ga obstoječa mreža institucij ne nudi, še zlasti, kadar imajo otroci kompleksne težave".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.