Slovenija
36 ogledov

Vaščani ostro proti Lipi

kronika03.09.07, diskoteka, lipa, foto: ZeS ZeS
Krajani Spodnjih Pirnič in Zavrha se bodo v sredo zvečer sestali na zboru krajanov, na katerem se bodo izrekali o vlogi družbe Viro-Tim za podaljšanje obratovalnega časa gostinskega lokala Lipa.

Pričakovati je, da se bodo krajani odločno izrekli proti ponovnemu nočnemu obratovanju Lipe. Takšno je tudi stališče krajevne skupnosti Pirniče.

Predsednica pirniške krajevne skupnosti Nada Prešeren je za STA pojasnila, da bo zbor, na katerega so povabili tudi pooblaščenko družbe Viro-Tim Mileno Zavašnik, potekal v Domu krajanov Pirniče, začel pa se bo ob 20. uri. Po besedah Prešernove so na krajevni skupnosti prejeli številne pritožbe krajanov, ki vsi ostro nasprotujejo ponovnemu nočnemu obratovanju Lipe.

Ne nasprotujejo lokalu

Krajani ne nasprotujejo obratovanju lokala v dnevnem času, nasprotujejo pa delovanju bara, diskoteke ali nočnega lokala po 22. uri, je krajevna skupnost zapisala v svojem odklonilnem stališču, ki ga je pred dobrim tednom dni naslovila na občino Medvode. Občina pričakuje tudi stališče policije.

Krajevna skupnost je zaprosila občino, naj "upošteva potrebe krajanov Spodnjih Pirnič in Zavrha po mirnem nočnem počitku in urejenem in nekonfliktnem življenjskem okolju pri odločanju o odobritvi pravice do obratovanja lokala Lipa v podaljšanem delovnem času od 22. ure zvečer do 5. ure zjutraj".

Na medvoški občini so 7. junija prejeli novo vlogo družbe Viro-Tim za podaljšanje obratovalnega časa Lipe z "do 22. ure" na "do 5. ure". Prejšnjo vlogo je občina zavrnila iz formalnih razlogov, na kar je stranka vložila novo vlogo. Po besedah vodje občinske uprave Vanje Debeljak se je zapletlo pri poimenovanju lokala.

Zavašnikova namreč v prejšnji vlogi ni bila dosledna pri poimenovanju lokala. Občina je dolžna o vlogi odločiti v 30 koledarskih dneh. V tem času mora občina poleg stališča krajevne skupnosti pridobiti tudi stališče policije. Stališči za občino nista obvezujoči, sta pa, tako Debeljakova, "važna faktorja".

Debeljakova je prejšnji teden za STA dejala, da bo občina verjetno sklicala tudi ustno obravnavo, ki jo predvideva zakon o upravnem postopku, nanjo pa bo povabila vse zainteresirane stranke. Zaenkrat datum obravnave še ni znan, Debeljakova pa je napovedala, da s sklicem ne bodo "zelo hiteli".

Pooblaščenka družbe Viro-Tim Milena Zavašnik je sicer mati Roberta Zavašnika, ki se že štiri leta skriva pred roko pravice, saj je bil obsojen zaradi odgovornosti za tragedijo, ki se je zgodila 23. decembra 2005. Pred lokalom Lipa v Spodnjih Pirničah se je tega dne malo pred 22. uro zbrala množica ljudi in prišlo je do prerivanja.

Naj vas spomnimo

Pri tem so 15-letnica in 17-letnici padle, množica pa jih je poteptala. Starejši dekleti sta umrli na kraju nesreče, mlajša pa nekaj dni kasneje v ljubljanskem kliničnem centru. Zavašnika je sodišče obsodilo na pet let zapora. Pred štirimi leti bi se moral zglasiti na prestajanje kazni v zaporu na Dobu, a je tik pred tem izginil, organi pregona pa ga še niso izsledili. Izvršitev Zavašnikove zaporne kazni zastara maja 2014.

Komentarjev 6
  • lexusus013 22:42 16.junij 2013.

    ZAVAŠNIK ZDRŽI ŠE TEH NEKAJ MESECEV V IZGNANSTVO SAJ SI PO KRIVEM OBTOŽEN, PRINAS JE RDEĆE KOMJUNARSKO KRIVOSODJE NA OBLASTI,

  • sprehajalec 12:06 16.junij 2013.

    Pol se pa pejt v Slovencelniji podjetništvo. Če te ne država, te vaščani in sosedje. Resno je treba razmisliti, da nam država da nek dohodek. Pa bomo zalivali vrtove doma, hodili na izlete čez vikend, poleti na morje.

  • KOJAK 11:28 16.junij 2013.

    Slabo si informiran zato pišeš NEUMNOSTI. Vaščani so že od nekdaj proti diskoteki, že prej so pritiskalni na občino naj zapre Lipo. Tudi takrat Lipa ni imel vseh potrebnih dovoljenj, da je delovala kot nočni klub... Vaščanov v Lipi nisi ...prikaži več skoraj nikoli videl, večina otrok je bila iz Ljubljane in okolice, tudi umrle punce so bile iz Kamnika...