Slovenija
3 ogledov

"Vaše ravnanje protiustavno"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Koalicija in opozicija glede arbitražnega sporazuma še vedno stojita na nasprotnih bregovih. Grims vlado obtožuje veleizdaje, Juri pa opozicijo, da nima nobenih novih argumentov proti sporazumu.

Poslanci opozicije so, sklicujoč se predvsem na hrvaški zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma, menili, da je po ratifikaciji arbitražnega sporazuma v državnem zboru nastala vrsta novih okoliščin in prikritih dejstev, ki jih je treba  razjasniti in s tem seznaniti slovensko javnost. Poslanci vladajoče koalicije so menili ravno nasprotno.

Zelo oster je bil Branko Grims (SDS), ki je dejal, da so vsi, ki jih zavezuje ustavno pravo, v pogajanjih o arbitražnem sporazumu šli preko meja slovenske ustave. "Vaše ravnanje je protiustavno in če je protiustavno, je to veleizdaja," je med drugim menil Grims.

Samuel %C5%BDbogar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Franco Juri (Zares) pa je menil, da nasprotniki arbitražnega sporazuma nimajo pravih argumentov, in ocenil, da na današnji seji ni slišal nobenih novih dejstev, zaradi katerih opozicija zahteva sklic izredne seje DZ. Pritrdil je stališču ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja, da velja samo tisto, kar piše v arbitražnem sporazumu.

Predsednik največje opozicijske stranke SDS Janez Janša pa je menil, da je treba razčistiti protislovne izjave predsednika vlade Boruta Pahorja, nova okoliščina pa je po njegovem mnenju tudi hrvaški zakon o ratifikaciji arbitražnega sporazuma.

Podobna izjava je tudi v slovenskem zakonu o ratifikaciji, vendar o njej Slovenija in Hrvaška po besedah Janše nista skupaj obvestili EU in ZDA. Janši se zdi problematično tudi to, da ni nobenega roka, do katerega naj arbitražno sodišče sprejme odločitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.