Slovenija
22 ogledov

Vasle: Slovenija plačuje nevzdržno ceno za zadolževanje

Največji padec BDP med državami je glede na prvo četrtletje 2008 zabeležila Esto Žurnal24 main
BDP v državah območja evra in celotne EU je v prvem četrtletju leta v primerjavi z zadnjim lanskim trimesečjem stagniral, s čimer sta se območji zaenkrat izognili recesiji. Slovenija je med tistimi državami, ki plačujejo nevzdržno ceno za zadolževanje, je prepričan prvi mož Umarja Boštjan Vasle.

Tudi zaupanje v evroobmočju ostaja v negativnem trendu. Negotovost na evrskem območju ostaja zelo visoka, le Nemčija za svoj dolg plačuje nično ceno, vse ostale države pa plačujejo več. Slovenija je med tistimi državami, ki plačujejo nevzdržno ceno za zadolževanje.

To je na uvodnem predavanju 29. Finančne konference v Portorožu dejal prvi mož Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) Boštjan Vasle, poročajo Finance.

Problem Slovenije je predvsem to, da imamo v Sloveniji veliko sektorjev, ki so v celoti financirani z javnim denarjem in ne pustimo zasebnega sektorja "zraven", še pravi Vasle.

Ob tem je Vasle opozoril tudi na strukturna neskladja, ki bodo tudi po vrnitvi gospodarske rasti preprečevale višjo stopnjo zaposlovanja. Imamo namreč komaj 30 odstotkov delovno aktivnega prebivalstva v starosti med 55 in 64 let, po drugi strani pa kar 80 odstotkov mladih v starosti 15–24 let dela prek različnih oblik začasne zaposlitve.

Tudi javnofinančne razmere niso obetavne. Kot je pojasnil Vasle, tudi letos še vztraja kreditni krč, razlogi zanj pa so tako v slabih terjatvah bank kot v dejstvu, da so slovenska podjetja med najbolj zadolženimi v EU, takoj za grškimi in latvijskimi ter ob bok španskih in bolgarskih.

Kot ključne ukrepe za rast je Vasle navedel odpravo kreditnega krča, ukrepe za povečanje konkurenčnosti in spremembe trga dela.

Podatki za Slovenijo znani konec meseca

V medletni primerjavi je BDP držav evrskega območja prav tako ostal nespremenjen, celotna sedemindvajseterica pa je zabeležila 0,1-odstotno rast.

V zadnjem lanskem četrtletju so članice območja skupne valute kot celotne unije na četrtletni ravni zabeležile 0,3-odstotni padec BDP, analitiki pa so glede na različne gospodarske raziskave in kazalce pričakovali, da bo območje skupne valute na začetku leta zdrsnilo v tehnično recesijo.

O njej sicer govorimo, ko se gospodarstvo skrči dve trimesečji zapored.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.