Slovenija
14 ogledov

Vatikan bo pomagal mariborski nadškofiji

Vatikan EPA
Izdatna finančna injekcija Vatikana gospodarsko propadli mariborski nadškofiji.

Kot piše časnik L'Espresso, bo Vatikan zadolženi mariborski nadškofiji do konca leta izplačal 40 milijonov brezobrestnega posojila.

Posojilo bo namenjeno pokritju dela dolga, ki je nastal v "letih norega vlaganja v nepremičnine, optiko, telekomunikacije in celo kar je bil televizijski porno kanal", piše časnik.

Pomoč tudi v Italijo

Vatikan je sicer pred časom dejal, da ne namerava pokrivati izgube mariborske nadškofije. Vendar naj bi julija papež Frančišek v pismu upravi vatikanske banke prosil, naj pomagajo škofijam v težavah.

Poleg mariborski so denar namenili tudi italijanski nadškofiji v Terniju, kjer so že potrdili, da so prijeli 12 milijonov brezobrestnega kredita. 

Nič ne vedo

Celjski škof Stanislav Lipovšek, ki kot apostolski administrator začasno vodi mariborsko nadškofijo, je za STA dejal, da o vsem skupaj ne ve nič več od tega, kar poročajo mediji.

"Meni nihče ni nič povedal. Hvala bogu, če bi to bilo res, a jaz ne vem nič, pa sem verjetno pristojen za te informacije," je dejal.

Bolj realni so sicer po njegovem dogovori z graško škofijo, o katerih se je že pisalo in po katerih naj bi slednja mariborski nadškofiji pred dokončnim finančnim zlomom pomagala z nakupom nepremičnin. Kot je dejal, postopek še ni končan, a gre vse v tej smeri, da se bodo ti načrti uresničili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.