Slovenija
23 ogledov

Vatikan zabeležil visok proračunski primanjkljaj

Vatikan Shutterstock
Vatikan lani zabeležil 14,8 milijona evrov visok primanjkljaj. Trdijo, da je to posledica svetovne finančne krize.

Vatikan je po le enem letu pozitivnega zaposlovanja znova zabeležil visok primanjkljaj. Kot so sporočili s Svetega sedeža, je zato kriv "vpliv negativnih rezultatov mednarodnih finančnih trgov".

Kardinali so zaradi primanjkljaja pozvali "k preudarnosti in zmanjšanju stroškov", a zatrdili, da osebja ne bodo zmanjševali, čeprav le-to poleg medijev predstavlja največji strošek. Zaposlenih je 2.832 oseb.

Država posluje pozitivno

Država Vatikan, ki ima avtonomno administracijo, je lani zabeležila proračunski presežek v višini 21,8 milijona evrov, in sicer predvsem zahvaljujoč porastu prodaje vstopnic v vatikanskih muzejih. Lani so tako zaslužili 91,3 milijona evrov, leta 2010 pa 82,4 milijona evrov. Muzeje, v sklopu katerih se nahaja tudi znamenita Sikstinska kapela z Michelangelovimi freskami in sobane, ki jih je poslikal Rafael, je lani obiskalo pet milijonov ljudi.

Lani so se povečali tudi prostovoljni prispevki v Petrov novčič, sredstva, ki jih papež nameni v človekoljubne in druge namene po lastni izbiri. Lani so zbrali za 69,7 milijona ameriških dolarjev prispevkov, leta 2010 pa 67,7 milijona.

Pod drobnogledom zaradi pranja denarja

Strokovnjaki Sveta Evrope naj bi še ta mesec presodili, ali vatikanska zakonodaja sledi mednarodnim pravilom na področju pranja denarja. Njena banka je bila v preteklosti že pod drobnogledom zaradi suma vpletenosti v pranje denarja. Vatikan naj bi imel sicer v lasti najmanj sto tisoč nepremičnin v vrednosti okoli devet milijard evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.