Slovenija
54 ogledov

Včeraj polnočnice, danes božične maše

Polnočnica Žurnal24 main
Danes je božič, krščanski praznik Jezusovega rojstva. Kristjani so ga pričakali s polnočnimi bogoslužji v številnih cerkvah. Tudi danes bodo po vsej Sloveniji potekale božične maše, ki jih bodo darovali slovenski škofje.

Ljubljanski nadškof metropolit Anton Stres je v nagovoru pri polnočnici v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani med drugim dejal, da živimo v časih, ko so slabe novice bolj zaželene, kakor dobre, a ne odražajo podobe sveta.

Javna glasila po Stresovih besedah sporočajo predvsem slabe novice zato, ker se le-te bolje prodajajo, kot dobre. "Novice o pokolih, nesrečah, pohujšljivih škandalih in zločinih pa burijo človeško domišljijo, sprožajo močna čustva, zato so zaželeno blago na policah javnega obveščanja. In tako dobivamo napačen vtis, da je vse slabo, da se dogajajo samo grdobije in da nam preti samo zlo. To pa sploh ni res in podoba sveta, v katerem živimo, je s tem močno popačena," je dejal Stres.

Turnšek je besede namenil tudi aktualnim zadevam

Mariborski nadškof metropolit Marjan Turnšek, ki je polnočno mašo daroval v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mariboru pa je med drugim omenil tudi aktualne razmere v mestu in državi in dejal se odpira upanje, da je "lahko današnja zgodovinska situacija v našem mestu Maribor in tudi v celotni domovini in Evropi priložnost, da se srečamo z Njim, in da On po nas poseže vanjo".

Kot je izpostavil, nam je v zadnjih mesecih blizu Izaijeva ugotovitev o "ljudstvu, ki hodi v temi". "Upravičeno izražanje svojega mnenja ter stiske in neupravičeno nasilno vedenje po naših ulicah, pa tudi drugod; brezposelni, begunci, lačni in zlorabljeni; strelski pohodi posameznikov, ki jim je ugasnilo upanje, in jih praktično spremljamo v živo po najrazličnejših medijih; in če temu dodamo še osebne tragedije, se res zdi, kakor da smo ujeti v 'deželi smrtne sence'," je dejal Turnšek.

Sloevsnko dostojanstvo še nikoli ni bilo tako zaščiteno

Murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je polnočno mašo daroval v stolnici sv. Nikolaja v Murski Soboti, je opozoril, da človeško dostojanstvo doslej še nikdar v zgodovini ni bilo tako zaščiteno z zakoni, kot je danes, pa tudi nikdar prej človeško dostojanstvo ni bilo tolikokrat napadeno, kot je danes. Delavci so izgubili skoraj vse pravice, življenje ljudi je postalo manj vredno od denarja in imetja, je dejal. Smisel življenja smo po njegovih besedah zreducirali na zdravje, zadovoljstvo, veselje, uspeh, učinkovitost in materialne dobrine.

Kdor tega ne dosega, ne samo, da ne more, ampak po merilih tega sveta celo ne sme preživeti, je dejal Štumpf. "Jezus ni prišel med nas, da bi narodi obogateli. Ni prišel, da bi imeli vsega v izobilju. Jezus se je to noč rodil, da pomnoži ljubezen do vseh, ki so obupani, razočarani, nejevoljni nad sedanjim stanjem v družbi, razdraženi zaradi ponižanj, lačni kruha, ker nimajo službe. Jezus je prišel, da nas opozori na dostojanstvo in nedotakljivost človekovega življenja," je poudaril murskosoboški škof.

Polnočnico je v Vatikanu daroval tudi Papež Benedikt XVI. V baziliki sv. Petra se je, tako kot minula leta, začela ob 22. uri. Danes pa bo papež z osrednjega balkona bazilike prebral božično poslanico in podaril tradicionalni blagoslov mestu in svetu (urbi et orbi).

Komentarjev 3
  • Lavdan 11:09 25.december 2012.

    In komu darujejo te maše. Če oni kaj dajejo ali naredijo se temu reče da darujejo. Torej naj narod daje a oni darujejo. Po tem se vidi koliko je kaj cenjeno.

  • feferon 10:56 25.december 2012.

    Naslov je primeren . če posluša janeza , drugače ne more biti.

  • jezero 10:49 25.december 2012.

    Sporočamo novico po Stresovem okusu:slovenski narod je navdušen , da je RKC v Sloveniji naredila le za milijardo neposredne škode v Mariborski nadškofiji. Lahko bi jo za milijardo in pol. Hvala Vam, posvečeni.Prevzvišeni Stres pa bo osebno vsak ...prikaži več večer zmolil Očenaš za blagor slovenske duše, ki ji bo naloženo, da lahko namesto nje poplača te silne dolgove.Cerkev je v vsej zgodovini vedela, kaj vse lahko prenese in preživi slovenski narod. Kot pokoro za cerkvene grehe.