Slovenija
11 ogledov

Vdor ali nepooblaščeni dostop?

1/2
Žurnal24 main
Na Zavarovalnici Triglav že vedo, kdo od zaposlenih je davčni upravi nepooblaščeno poslal podatke in s tem izbrisal dohodninske podatke o vzdrževanih članih uslužbencev Triglava.

To je za Žurnal danes potrdil predsednik uprave Triglava Andrej Kocič . Durs so obiskali kriminalisti, ki se bodo odločili, ali bodo zoper to osebo vložili kazensko ovadbo. Generalni direktor Dursa Ivan Simič sicer zagotavlja, da ni šlo za vdor v sistem, temveč samo za nepooblaščen vstop. "Nihče ni dostopal do podatkov, ampak jih je storilec le poslal in tako spremenil," je zagotovil Simič.

Na Dursu poudarjajo, da je pri 70.942 pošiljateljih podatkov do nepooblaščenega dostopa prišlo samo v štirih primerih, kar je šest tisočink odstotka, zaradi nepooblaščenega dostopa pa je napačne izračune po Simičevih besedah dobilo 3923 od skupaj več kot milijon zavezancev.

Simič je obvestil Kociča
Simič zagotavlja, da je o dejanju Kociča obvestil že pred dnevi. Kljub temu za zdaj v zavarovalnici ne bodo izvedli notranje preiskave, dokler ne dobijo odgovora na vprašanje, ali je bilo dejanje izvedeno s pomočjo računalnika, ki je last Triglava. Ker je bil vstop v Dursov sistem izveden 31. januarja ponoči, za zdaj ni znamenj, da bi bilo dejanje res storjeno na tak način.

Simič je danes pojasnil, kako se je vstop zgodil. Storilec je z interneta na svoj računalnik naložil program, ki je namenjen manjšim podjetjem brez digitalnega podpisa. Vpisal je davčno številko Triglava, svojo mobilno številko in po uri poskušanja le poslal podatke za svoja otroka. S tem pa je izbrisal podatke o vzdrževanih družinskih članih vseh drugih zaposlenih na Triglavu. Simič se je z njim že pogovarjal in pravi, da je bil zelo presenečen.


Preverite, ali je z vašim izračunom vse v redu. © BOBO

 
Na Dursu zagotavljajo, da podatki o zaposlenih na Triglavu niso izgubljeni, vendar pa bodo morali ti kljub temu podati ugovor.

Durs je sistem za pošiljanje podatkov o izplačilih odprl, ker večina podjetij (80 odstotkov) še ne uporablja spletnih digitalnih potrdil, ki so potrebna za oddajo dohodninskih napovedi za fizične osebe. V preteklih letih je Durs od izplačevalcev prejel okrog 56 tisoč disket. Simič je napovedal, da bodo morali imeti naslednje leto vsi izplačevalci digitalno spletno potrdilo, tako da nepooblaščeno pošiljanje ne bo več možno.

Preverite in ugovarjajte
Sicer pa se nam je oglasilo že več bralcev, ki so zaradi napak pri vzdrževanih članih dobili vrtoglave položnice za doplačilo dohodnine. Problematični so tudi primeri, ko je otrok že dobil izračun, ki pri njem upošteva splošno olajšavo, starši, ki so med letom uveljavljali olajšavo, pa izračuna še nimajo. Ko pa ga bodo dobili, bo rok za ugovor tega paketa izračunov že potekel. Vsem, ki imajo pripombe na informativni izračun, na Dursu svetujejo, naj vložijo ugovor. Če ga namreč ne vložite, po preteku roka nimate možnosti pritožbe. V primeru ugovora pa bo Durs izdal odločbo, na katero se bo mogoče tudi pritožiti.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.