Slovenija
27 ogledov

Veber Irglovi izklopil mikrofon

Državni zbor Anže Petkovšek
Koalicija napoveduje, da bomo o arhivih glasovali 4. in ne 25. maja.

Koalicijske poslanske skupine PS, SD, DL in DeSUS so napovedale, da bodo podprle predlog odloka o razpisu referenduma, ki kot dan glasovanja določa nedeljo, 4. maja. Referendum tako kot kaže ne bo izveden na dan evropskih volitev 25. maja, kakor so predlagali pobudniki referenduma.

Za ločenost dneva referenduma od dneva evropskih volitev se je na seji DZ znova zavzel tudi minister za kulturo Uroš Grilc. Kot je poudaril, bi bila v nasprotnem primeru vsebina referenduma "kvečjemu podnapis za predvolilne slogane, za vsak slučaj, če so ljudje morda že siti političnih obljub".

Zapleti že na začetku seje

Na izredni seji, na kateri poslanci odločajo o razpisu referenduma o arhivski noveli, je sicer v samem začetku prišlo do zapletov, potem ko je predsednik DZ Janko Veber odvzel besedo poslanki SDS Evi Irgl.

Svojo odločitev je pojasnil z besedami, da je poslanka kršila poslovnik s tem, ker v predstavitvi stališča poslanske skupine SDS ni govorila o izbiri datuma referenduma, kar je tema izredne seje DZ, temveč o vsebini arhivske novele.

Tanko očital nekorektno vodenje

Irglova se z Vebrovo odločitvijo ni strinjala in je kljub izklopljenemu mikrofonu nadaljevala s predstavitvijo stališča. Veber se je zato odločil, da bo DZ z glasovanjem odločil o upravičenosti ugovora Irglove. Z 11 glasovi za in 41 proti je DZ ugovor poslanke SDS zavrnil kot neupravičen.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je Vebru očital nekorektno vodenje seje, saj da naj bi uporabljal dvojna merila. Po Tankovih besedah tudi minister za kulturo Uroš Grilc pri predstavitvi stališča ministrstva oz. vlade ni govoril o datumu referenduma, pa mu Veber ni vzel besede.

Komentarjev 2
  • mph 20:12 19.april 2014.

    Se pridružujem lepim željam. :-) Vendar lahko to ostudno baburo trajno politično utišajo tako kot njenega gospodarja samo volilci.

  • kukin 20:07 01.april 2014.

    bravo Janko, ko bi jih vsaj za zmeraj utišal...