Slovenija
41 ogledov

Več bi jih kupili tujci

Proizvajalci so nekaj ur pred prevozom in zasidranjem v portoroški marini dokonč Žurnal24 main
Premierno. Elan 10. maja svetu predstavlja novo jadrnico impression 394.

Navtika. Ob odprtju letošnjega navtičnega sejma Internautica v Portorožu 10. maja bo Elanovo oblikovalsko moštvo svetovni javnosti premierno predstavilo jadrnico impression 394. V Begunjah na Gorenjskem so jo zasnovali, razvili in izdelali v manj kot pol leta.

Še več luksuza
Potencialni kupec lahko skoraj 12 metrov dolgo in osem ton težko Elanovo jadrnico prevzame za najmanj 120 tisoč evrov, brez v to ceno vštetih stroškov prevoza in zasidranja.

"Impression 394 ponuja kupcem še več luksuza tako v notranjosti kot zunanjosti plovila. Ocenjujemo, da je potencialni ciljni kupec plovila srednjih let, star od 40 do 50 let in več. Za upravljanje tega plovila je sicer potrebnega malo več navtičnega znanja in izkušenj, jadrnica pa je primerna tudi čarterski dejavnosti," pojasnjuje Polona Okorn iz Elana Marine.

portoroz internautica elan impression 394 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Proizvajalci ob tem pričakujejo, da bodo po uvodni predstavitvi največ jadrnic prodali v tujino. "Navtični trg se je po svetovni finančni krizi spet prebudil. Poleg tega, da največ plovil tudi sicer prodamo po Evropi, denimo v Italijo, Francijo, Turčijo, na Švedsko in Norveško, načrtujemo tudi nove prodore na kitajski trg ter v Latvijo in Libanon," dodaja Okornova.

Navtike željni posamezniki za nakup jadrnic in jaht trenutno sicer menda skoraj raje najemajo kredite kot pa lizing posojila, medtem ko je pri nakupih motornih čolnov menda obratno. "Te čolne ljudje kupujejo bolj na mah in manj preudarno, ker jim v določenem trenutku pač postane všeč," neuradno razlagajo bankirji.

Zvezda pa domačim
Istočasno kot bo impression 394 doživel svetovno premiero, se bo slovenski javnosti, potem ko se je z januarske svetovne premiere v Düsseldorfu vrnila nagrajena kot evropsko plovilo leta, prvič uradno predstavila najmanjša gorenjska jadrnica elan 210. “Na sejmu je bila takrat razglašena za zvezdo sejma," še pravijo v Elanu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.