Slovenija
15 ogledov

Več bomb, umorov in posilstev

Prvi umor v letu 2009, umor Mustafe Rastoderja v bloku na Litostrojski cesti v L
1/2
Žurnal24 main
Kriminal. Zaradi revščine in večje brezposelnosti je mogoče prihodnje leto pričakovati več kaznivih dejanj. Video. Ekskluzivni intervju z očetom umorjenega fanta.

“Storilci izvršujejo dejanja podobno kot v preteklosti. Nekaj je tudi novih kaznivih dejanj, predvsem ogrožanja varnosti z različnimi eksplozivnimi sredstvi, vendar ne bistveno več kot prej,” Gorazd Meško, kriminolog s fakultete za varnostne vede, odgovarja, ali storilci v iztekajočem se letu varnost državljanov ogrožajo z najhujšimi kaznivimi dejanji doslej.

52 odstotkov kaznivih dejanj je policija preiskala v prvem polletju, največ v zadnjih petih letih.

Maščevalna eksplozija
Policisti so v prvi polovici tega leta obravnavali za 16 odstotkov več prepovedane uporabe orožja in napadov z eksplozijo, kot v enakem obdobju lani.

Tej statistiki pa je treba prišteti še bombni napad na kranjski nočni lokal Million Club, eksplozijo na oknu hiše sodnice Katarine Turk Lukan v Radovljici, poskus vloma z bombo v novogoriški bankomat in eksplozija ročne bombe pred trgovino v Mariboru – dogodke, ki so pretresli v drugi polovici leta.

V priloženem videu si oglejte ekskluzivni intervju z očetom Mustafe Rastaderja, ki je bil prva žrtev umora v letošnjem letu.

“Verjetno je treba pričakovati povečanje števila tovrstnih dejanj v prihodnosti, saj razmere zaradi večanja brezposelnosti in revščine niso prav obetavne,” pravi Darko Maver z mariborske pravne fakultete, ki razlog za to vidi v lažji dosegljivosti eksplozivov.

Meško pa pojasnjuje, da storilca v uporabo eksplozivov verjetno žene “maščevanje ter poseganje policije in pravosodja v ekonomijo organizirane kriminalitete ali kriminalne dejavnosti posameznikov”.

Več umorov, posilstev

“Največ umorov, nasilja in spolnih napadov, posilstev, se je tudi letos zgodilo v družinah in logično je pričakovati, da se bo to nadaljevalo tudi v naslednjem letu, če ne bomo izplavali iz slabega gospodarskega in družbenega položaja,” pravi nekdanji šef policije Marko Pogorevc.

Maver pa nasprotno meni, “da ni bistveno več nasilnih kaznivih dejanj kot v preteklosti, saj ta časovno nihajo in so v povprečju stabilna. Več spolnih napadov na otroke in mladoletnike pa je bolj posledica večjega prijavljanja kot dejanskega povečanja števila”.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Največ kriminala v Kranju

“Letos smo z načrtnim izvajanjem različnih policijskih ukrepov odkrili in uspešno preiskali bistveno več kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog in poslovnih goljufij. Navedena segmenta sta bistveno vplivala na povečanje števila obravnavanih kaznivih dejanj,” na kranjski policijski upravi odgovarjajo zakaj so v prvem polletju opazili največji, 47-odstotno rast kriminala.

“Storilci se prilagajajo policijskemu delu. Zgodi se tudi, da storilci zapustijo določeno območje, ki zanje predstavlja preveliko tveganje, in na to območje pridejo bolj usposobljeni storilci, ki jim ti ukrepi pomenijo izziv,” konča Meško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.