Slovenija
35 ogledov

Več dela, premalo delavcev

“Trenutno je problem, kje dobiti delavce za povečan obseg dela, ki se kaže vsaj Žurnal24 main
Obala. V panogah kovinske in elektroindustrije število zaposlenih narašča.
To so bile prazne napovedi, špekulacije in grožnje. Zaradi dviga minimalne plače ni bilo izgube delovnih mest.
Lidija Jerkič

V nasprotju z zadnjima dvema letoma se obseg dela v vseh podjetjih v naši regiji zdaj povečuje in se ukvarjamo s pomanjkanjem delavcev,” pravi Slavica Čuk, predsednica regijske organizacije Sindikata kovinske in elektroindustrije (Skei) kraško-notranjske regije in Obale.

V zadnjih treh mesecih v omenjenih panogah podjetja opažajo vnovično rast zaposlenih, povprečna bruto plača delavcev pa se je zaradi dviga minimalne plače in generalne stavke pred enim letom povečala za več kot osem odstotkov.

Več agencijskih zaposlitev
“Vse nove zaposlitve niso za nedoločen čas, žal opažamo negativni pojav povečevanja števila agencijskih delavcev, torej negotovih oblik zaposlovanja,” opozarja Lidija Jerkič, predsednica Skeija Slovenije. Po njihovih podatkih je na obalno-kraškem območju takih okoli 500 od 6.700 zaposlenih. Poleg tega imajo v Skeiju, zdaj ko je obseg dela bistveno večji, precej težav pri pogajanjih za podjetniške kolektivne pogodbe in dvigu plač. “Delodajalci preprosto ne dajo denarja. Ocenjujem, da zato, ker so si podjetja med recesijo pridelala izgube. Najhitreje se to popravi tako, da se zniža strošek dela,” dodaja Čukova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.