Slovenija
148 ogledov

Več dela za krajši čas

“Podjetja v proizvodnji vse pogosteje zaposlujejo za krajši čas, dokler traja ne Žurnal24 main
Brezposelnost. V Adeccu letos opažajo povečanje števila iskalcev dela, ki jim je potekla pogodba.

“Po naših napovedih se bo v prvi polovici letošnjega leta brezposelnost še povečevala, od septembra pa že pričakujemo izboljšanje,” je dejala Maja Barbara Muc, direktorica koprske enote zaposlovalne agencije Adecco. Kot nam je pojasnila, je bilo v njihovi poslovalnici do lanskega poletja za okoli 30 odstotkov več vpisanih iskalcev zaposlitve, medtem ko se je od poletja število na novo vpisanih umirilo.

Potekle pogodbe
“Z letošnjim novim letom spet opažamo povečanje števila vpisanih, saj so konec leta ljudem potekle pogodbe za določen čas,” je dodala sogovornica. Prav tako opaža, da se podjetja v proizvodni panogi zadnje čase ozirajo za fleksibilnejšimi načini zaposlovanja in pogosteje zaposlujejo za krajši čas (za mesec ali dva), dokler traja neko naročilo. Ravno na račun zaposlitev za krajši čas in študentov so v Adeccu decembra zaposlili več ljudi kot decembra 2008.

Brezposelnost v proizvodnji
“Največje povečanje števila brezposelnih imamo v proizvodnji, predvsem v goriški regiji, ker so vezani na avtomobilsko industrijo. Obala je bolj storitveno naravnava, zato je nekoliko manj brezposelnih,” je pojasnila Mucova.

Pri njih so deficitarni poklici predvsem strojni tehniki, kovinarji, inženirji. Opažajo tudi pomanjkanje administrativnega osebja s četrto in peto stopnjo izobrazbe, presežke pa imajo pri delavcih brez izobrazbe. Po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje je sicer brezposelnost decembra v primerjavi z novembrom v območni službi Koper in Nova Gorica nekoliko upadla.

Na letni ravni se je lani v koprski regiji povečala za 43 odstotkov, v novogoriški pa kar za 62, kar je tudi največja stopnja rasti v Sloveniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.