Slovenija
69 ogledov

Več deset članov morilskih odredov še na prostosti

Nacisti so upali, da jim bodo govoreči psi pomagali poraziti sovražnike. (Foto: Žurnal24 main
V Centru Simona Wiesenthala, kjer so člane nacističnega odreda smrti identificirali, zahtevajo, da Nemčija uvede preiskavo.

Glavni lovec na naciste Efram Zuroff pojasnjuje, da je prejšnji mesec na nemško ministrstvo za notranje zadeve in pravosodje poslal seznam na katerem so imena 76 moških in štirih žensk, ki naj bi služili v tako imenovanih mobilnih odredih smrti.

Sestavljeni so bili predvsem iz članov SS in policije, nemškim vojakom pa so v prvih letih vojne – ko še ni bilo koncentracijskih taborišč – sledili v spopadih na vzhodu Evrope, kjer pobijali Jude. Do pomladi 1943 so umorili več kot milijon ruskih judov in več deseti tisoč drugih ljudi.

Vsak član je bil morilec

"V koncentracijskih taboriščih je bilo morilcev le za pest – to so bili tisti, ki so bili odgovorni za spuščanje strupenega plina v celice – v odredih smrti pa so morilci pobijali iz oči v oči. Praktično vsak član teh odredov je morilec," poudarja Zuroff.

V teh odredih je po ocenah preiskovalcev služilo okoli tri tisoč ljudi. Najbolj znani lovec na naciste trdi, da jih je okoli 80 lahko še živih. Vsi so že zelo stari, rojeni so bili med letoma 1920 in 1924, poudarja Zuroff in dodaja: "Čas se izteka. Nekaj je treba narediti."

Zaradi strogih nemških zakonov o zasebnih podatkih, članom Wiesenthalovega centra ni uspelo ugotoviti, kje osumljenci živijo. "Ta naloga je za policijo in tožilstvo zelo enostavna. Vsak, ki ga bomo našli živega, bo za nas pomenil neke vrste zmago," pravi Zuroff.

Z nemškega pravosodnega ministrstva so sporočili, da so zahteve Wiesenthalovega centra že predali posebni skupini tožilcev, ki preiskujejo zločine nacistov. 

Komentarjev 3
  • janban 12:13 03.oktober 2014.

    Pri nas se krvave revolucionarje slavi kot bogove, ne pa da bi jih kdo preganjal.

  • b3180966 11:01 03.oktober 2014.

    Pri nas nobenega člana morilskih odredov še niso niti začeli preganjati pa se noben od medijev ne sekira. Le zakaj se potem sekirati zaradi tujcev?

  • tralala 09:51 03.oktober 2014.

    Dotični bi sicer morali priti pred roko pravice, vendar niso (več) nevarni. Osredotočite se raje na častilce in vernike teh ljudi - teh najdemo v Sloveniji ogromno. Imajo celo führerja v zaporu!