Slovenija
22 ogledov

Več družb s slabšo oceno

Med prvo deseterico družb z najboljšim ratingom se je uvrstilo tudi podjetje Akr Žurnal24 main
Pred sedmimi leti je najvišji rating po klasifikaciji Dun & Bradstreet faktor tveganja 1 dobilo pet odstotkov slovenskih družb. Lani le še 0,5 odstotka podjetij.

Število slovenskih družb, pri katerih bonitetna ocena kaže na veliko tveganje, se je lani v primerjavi z 2009 povečalo s 35 na 44 odstotkov, so danes sporočili iz Bonitetne hiše I, slovenske partnerske družbe bonitetne družbe Dun & Bradstreet. Najvišji rating je bil lani dodeljen le 0,5 odstotka slovenskim podjetjem.

V prvo deseterico družb z najboljšim ratingom so se lani uvrstila podjetja Adecco, Akrapovič, Ates, Bankart, BSH Hišni aparati, Comland, Dewesoft, Ecolab, Ecopack in EPPS. V primerjavi s preostalimi družbami so slednje bistveno manj zadolžene in več prodajo na zaposlenega, izkazujejo boljši koeficient likvidnosti, verjetnost neplačila obveznosti pa je majhna. Če je pred sedmimi leti najvišji rating, po klasifikaciji Dun & Bradstreet je to faktor tveganja 1, dobilo pet odstotkov slovenskih družb, ga je lani prejelo le še 0,5 odstotka podjetij.

Kot poudarja Andrej Brvar iz Bonitetne hiše I, ki je vodil ocenjevanje, se na tem področju dogajajo velike spremembe. Še včeraj dobro stoječe družbe postajajo nestabilne in tvegane, medtem ko se nekatere do nedavno neopazne družbe prebijajo po vseh kriterijih odličnosti v ospredje. Kot glavno težavo, v kateri so se znašla slovenska podjetja, Brvar izpostavlja breme prezadolženosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.