Slovenija
26 ogledov

Več kot 1000 vojakov v Postojni

vojaška vaja
1/15
Saša Despot
V Postojni poteka mednarodna vojaška vaja Takojšen odgovor 2014. Gre za vajo ameriške vojske, ki jo letos soorganizirata slovenska in hrvaška vojska.

Predstavitev vaje so si danes ogledali predsednik republike Borut Pahor, premierka in obrambni minister, ki opravljata tekoče posle, Alenka Bratušek in Roman Jakič in gostje iz zavezniških in partnerskih držav.

Takojšen odgovor 2014 je vojaška vaja ameriške vojske v Evropi, ki jo letos soorganizirata slovenska in hrvaška vojska, je v izjavi za javnost po prikazni vaji povedal slovenski kodirektor vaje, brigadir Slovenske vojske Miha Škerbinc. "Ključni namen te vaje je spodbujanje regionalnega sodelovanja na vojaškem področju in skozi delo na vaji krepiti vezi med vojskami v tej regiji," je poudaril Škerbinc.

Na vaji sodeluje preko 1000 pripadnikov iz več kot iz 11 držav, poleg Slovenije, Hrvaške in ZDA še iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Danske, Kosova, Madžarske, Makedonije ter Velike Britanije. Vaja poteka istočasno iz treh lokacij, iz ameriške baze v Nemčiji, iz Zagreba na Hrvaškem in iz Postojne v Sloveniji.

V prvem delu mednarodne vojaške vaje, ki je potekal prejšnji teden, so se sodelujoči urili v postopkih poveljevanja in kontrole s pomočjo računalniško podprtih simulacij. Drugi del vaje pa je praktičen, v katerem se sodelujoči predstavniki različnih vojsk ter predstavniki Civilne zaščite v Sloveniji urijo v praktičnih postopkih, taktikah in tehnikah s področja zaščite in reševanja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.