Slovenija
24 ogledov

Več kot 1.500 otrok čaka na vrtec

Otroci v vrtcu pri jedi IFP
V Ljubljani je danes na centralnem čakalnem seznamu za vrtec 1.510 otrok do treh let in 32 otrok nad tremi leti.

Poleg tega so se ljubljanski javni vrtci s prvim avgustom podražili, kar pomeni, da bodo starši septembra dobili položnice z višjim zneskom. Tisti starši, ki so v najnižjem dohodkovnem razredu, bodo plačevali dva (za otroke v prvem starostnem obdobju) oziroma tri evre (za otroke v drugem starostnem obdobju) več na mesec, tisti, ki so v najvišjem dohodkovnem razredu, pa 36 oziroma 29 evrov več na mesec.

„Vzrok za nove cene programov je povečanje osnove za kritje stroškov materiala in storitev, in sicer s 44 na 55 evrov mesečno na otroka,“ pravijo na Mestni občini Ljubljana, kjer dodajajo, da so te cene zadnjič spremenili marca 2008.

Ni prostora niti za vse ljubljanske otroke

Na današnjem seznamu čakajočih je 256 najmlajših otrok, ki izpolnjujejo vse pogoje, tudi maksimalno stalnost bivanja, in sedem otrok drugega starostnega obdobja z vsemi izpolnjenimi pogoji.

Letos so sicer ljubljanski javni vrtci prejeli 4.964 vlog za vpis, od tega 4.159 za otroke do treh let in 805 za otroke nad tremi leti. Vendar je bilo za najmlajše otroke razpisanih le 2.191 prostih mest, vse pogoje, tudi maksimalno stalnost bivanja, pa jih izpolnjuje 2.318, kar pomeni, da niti za te ne bo dovolj prostora. Spet bo o prostem mestu v vrtcu odločalo to, ali so starši pripravljeni dati otroka v kateri koli vrtec ali želijo otroka vpisati le v enega.

Zanimivo je tudi, da so starši iz drugih občin, kot kaže, obupali nad tem, da bi dobili mesto v ljubljanskih vrtcih, saj so letos vpisali le deset otrok do treh let in 97 otrok nad tremi leti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.