Slovenija
24 ogledov

Več kot 20 tisoč podpisov proti

Predaja podpisov proti ukinitvi brežiške porodnišnice. (Foto: Nada Černič Cvetan Žurnal24 main
Civilna iniciativa, ki nasprotuje ukinitvi porodnišnice Brežice, je direktorju Splošne bolnišnice Brežice predala več kot 20 tisoč podpisov proti ukinitvi omenjene porodnišnice.

"S strani bolnišnice Brežice pričakujemo strokovne in finančne elaborate, ki jih bo izdelalo ministrstvo," je po vročitvi več kot 20 tisoč podpisov povedal direktor Splošne bolnišnice Brežice Dražen Levojević. "Če držijo navedbe, da bodo najprej naredili poglobljeno strokovno in finančno analizo delovanja porodnišnic v Sloveniji, štejem, da naša porodnišnica ne odstopa od povprečja in da si prebivalci tega gravitacijskega območja zaslužijo zdravstveno ustanovo, v kateri bodo zagotovljene vse osnovne dejavnosti."

Podpise naj bi dostavili tudi predsedniku Danilu Türku, ministru Marušiču in odboru državnega zbora za zdravstvo.

Ohranitev brežiške porodnišnice ni vprašanje politike, je vprašanje vseh, ki živimo z bolnišnico Brežice.
Ivan Molan, župan Brežic za portal Brežice.net

Aktivna civilna iniciativa
Odkar sta vlada in minister za zdravje Dorjan Marušič napovedala ukinitev nekaterih porodnišnic po Sloveniji, v Brežicah vre. Prebivalci so se organizirali v civilno iniciativo, ki je aktivno zbirala podpise proti ukinitvi brežiške porodnišnice. Podporo iniciativi izražajo tudi člani socialnega omrežja Facebook. Skupina Ohranimo brežiško porodnišnico ima že več kot 2000 podpornikov.

Prepričani so, da bi ukinitev porodnišnice pomenila slabšo zdravstveno dostopnost za prebivalke Posavja in tveganje za zdravje in življenje v trenutkih, ko štejejo minute. Posavci menijo, da bi pred odločanjem o tako radikalnih spremembah morali organizirati javno razpravo in pridobiti širši družbeni konsenz. Župan Krškega Franc Bogovič opozarja, da vlada grozi z destabilizacijo Posavja. Proti ukinitvi sta se izrekla tudi župan občine Kostanjevica na Krki Mojmir Pustoslemšek in župan Bistrice ob Sotli Franjo Debelak.

Minister za postopno ukinjanje
Minister Marušič je napovedal ukinjanje manjših bolnišnic. V intervjuju za Žurnal24 je povedal: "Ena od možnosti je denimo, da se za začetek v eni manjši porodnišnici v nočnem času ne bi odvijali porodi." "V nekem trenutku pa bo padla težka odločitev in nekateri bodo ob določen program, ker bodo državljanke in državljani začeli izbirati kakovostnejše, varnejše, akreditirane bolnišnice," je še pojasnil. Poleg brežiške porodnišnice naj bi razmišljali tudi o ukinitvi kranjske, čemur v Kranju nasprotujejo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.