Slovenija
6138 ogledov

Več kot 330 intervencij, zalilo tudi zapor na Dobu

zalita cesta Murska Sobiota sobotainfo.com
Neurje, ki je v soboto zajelo Slovenijo, je povzročalo težave v večjem delu države.

Na terenu so bili gasilci iz 361 prostovoljnih gasilskih društev in 19 poklicnih enot, ki so se odzvali na 333 intervencij. Največ težav so jim povzročale meteorne vode, sprožilo se je nekaj plazov, veter je podiral drevesa. 

Kot poroča republiški center za obveščanje, so meteorne vode med drugim zalile prostore zapora na Dobu, knjižnice v Ljubljani in zdravstvenega doma. Zalite so bile številne kleti, garaže in pritlični prostori stanovanjskih, trgovskih, gospodarskih in gostinskih objektov. Voda je zalivala cestišča in podhode. V Laškem so tako gasilci iz podhoda rešili zalito osebno vozilo. Težave z zalitim podvozom so imeli tudi v Murski Soboti, kjer je po poročanju Sobotainfo.com v vodi obtičal avtomobil.

zalit podvoz | Avtor: sobotainfo.com sobotainfo.com

Močan veter je podiral drevesa na cestišča in stanovanjske hiše, razkrival je strehe. Zaradi udara strele je zagorelo v naravi v naselju Vrhpolje v občini Vipava, prav tako je zaradi udara strele zagorel stanovanjski objekt v naselju Šmarca v občini Kamnik in gospodarski objekt v naselju Čezsoča v občini Bovec ter v Lenartu pri Gornjem Gradu. Strela je udarila tudi v stanovanjski objekt v Kamniku, do požara pa ni prišlo.

Zaradi močnih nalivov se je sprožilo tudi nekaj zemeljskih plazov in podorov kamenja, kar je povzročilo nekaj težav v prometu. Del ceste Onkraj Meže proti kmetiji Jež je še zaprt, sanirali naj bi ga danes. V prihodnjih dneh naj bi odstranili tudi posledice plaza, ki se je vsul na cesto v zaselku Plat v Mežici. Zaprta je cesta Prevalje - Leše, na katero sta se sprožila dva plazova. Enega so gasilci očistili, pri drugem pa cesto odprli le za intervencijska vozila.

 

Gasilci so s protipoplavnimi vrečami preusmerili in zaščitili več objektov, odstranjevali podrta drevesa, očistili prepuste ter skopali več jarkov za odtok meteornih voda, so v poročilu še zapisali na republiškem centru za obveščanje Uprave RS za zaščito in reševanje.

Prihaja izboljšanje

Vremenoslovci za danes napovedujejo pretežno oblačno vreme. Na zahodu bo povečini suho, drugje pa bo še občasno deževalo, v popoldanskem času je možna kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 do 25 °C, na Primorskem okoli 28 °C. 

Jutri bo na Primorskem sončno, drugod bo delno jasno z zmerno oblačnostjo. V popoldanskem času ni povsem izključena kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 19, najvišje dnevne od 24 do 28, na Primorskem okoli 30 °C.

V torek in sredo bo sončno in postopno bolj vroče. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Prevladovalo bo sončno in vse bolj vroče poletno vreme. Sredi tedna bodo najvišje dnevne temperature po nižinah od 30 do 35 °C, od petka naprej pa bo vročina predvidoma popustila.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Lavdan 09:46 23.junij 2019.

    Eni mislijo, da imajo hidrogliser, pa potem ostanejo v zalitem podvozu.

  • TistoPravo 09:00 23.junij 2019.

    Do konca avgusta imamo še malo časa, da vsak pri sebi uredi kar za uredit od meteornih iz streh, dvorišč in tudi parcel...jesenski plazovi in poplave ne bodo prizanesle taki šlampariji nič več. Opozorite sosede in tudi vi kaj naredite za to