Slovenija
1662 ogledov

Več kot 600 tisoč ljudi bo dobilo višje nakazilo

denar, posojilo, vračilo, evri Profimedia
Upokojenci bodo danes dobili nakazane pokojnine za tekoči mesec, ki pa bodo 5,2 odstotka višje.

Svet pokojninskega zavoda je pred dvema tednoma redno uskladil v skladu s sistemskim zakonom. Hkrati bo nakazan poračun od 1. januarja. Za to uskladitev bo na letni ravni izplačanih več kot 330 milijonov evrov.

Sistemski pokojninski zakon določa, da se redna uskladitev izvede enkrat letno na podlagi rasti povprečne mesečne bruto plače in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin. Pri uskladitvi je treba v 60 odstotkih upoštevati rast plače, v 40 odstotkih pa rast cen življenjskih potrebščin. Rast povprečne bruto plače je bila lani 2,8-odstotna, povprečna letna rast cen življenjskih potrebščin pa 8,8-odstotna.

Najnižja pokojnina bo po uskladitvi znašala 310 evrov, zagotovljena pokojnina, ki pomeni najnižji znesek za tiste z izpolnjenimi pogoji za starostno upokojitev, bo 688 evrov, najnižji znesek invalidske pokojnine pa 431 evrov.

Pokojnina, ki je bila pred uskladitvijo denimo 500 evrov, bo višja za 26 evrov, tako da bo skupno znašala 526 evrov. Pokojnina, ki je bila pred uskladitvijo v višini 1000 evrov, pa bo višja za 52 evrov, tako da bo novi znesek 1052 evrov.

Prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, med katerimi so starostne, invalidske, družinske in vdovske, je po zadnjih objavljenih podatkih zavoda več kot 626.000. Samo starostnih upokojencev pa je približno 475.000.

Naslednja uskladitev pa bo morda izredna. Svet pokojninskega zavoda je namreč že sklenil vladi predlagati 3,5-odstotno izredno uskladitev za vse upokojence in dodatno enoodstotno za upokojene do vključno leta 2011. Izredna uskladitev bi veljala od 1. aprila dalje. Na ministrstvu za delo ocenjujejo, da predlog za izredno uskladitev ni ne pravičen ne učinkovit pri naslavljanju revščine med invalidi in upokojenci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • sandi76 09:46 28.februar 2023.

    Ob več deset odstotnih višanjih življenjskih stroškov so upokojenci dobili par odstotkov ? Bagatela za lažje životarjenje !