Slovenija
28 ogledov

Več kot pol neustreznih

“Razpon cen oljčnega olja je od dva do 20 evrov in zato omogoča neskončne možnos Žurnal24 main
Nadzor. Oljčno olje, sadje in zelenjava.

“Marsikdo misli, da kupuje ekstradeviško oljčno olje, gre pa za mešanico rafiniranega oljčnega olja ter v nedefiniranem merilu deviškega oljčnega olja,” pove Milena Bučar Miklavčič, vodja laboratorija za preizkušanje oljčnega olja v Izoli. Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je s trgovskih polic odvzel 32 vzorcev ekstradeviškega oljčnega olja, predvsem nizkocenovnega razreda, 20 jih je bilo v neskladju (62 odstotkov) pri senzorični oceni, v petih pa je bilo še kemijsko neskladje. Inšpektorat je zato za vse te dal odločbo o izločitvi iz prometa. “V oljih smo večinoma ugotovili prisotnost starih in žarkih olj, eno pa je bilo celo plesnivo,” pravi Bučar Miklavčičeva in dodaja, da čeprav so bila olja neskladna, še ne pomeni, da so strupena.

85 opozoril
Inšpektorat je konec novembra začel nadzorovati kakovost sadja in zelenjave v trgovskih verigah, prodajalnah in kioskih. Od skupno 136 inšpekcijskih pregledov je bilo izrečenih 85 opozoril za lažje kršitve ter sedem izrekov globe na kraju in ena izdana odločba o odpravi nepravilnosti.

Gnili plodovi
Najdene napake. Pri označbah so bile največje napake pri navedbi države porekla in nepravilna vrsta. Glede kakovosti pa, da sadje in zelenjava nista ustrezala minimalni kakovosti. Našli so gnile plodove, ki jih zaradi tiska na embalaži potrošnik ne opazi. Največ sadja in zelenjave je bilo italijanskega in španskega porekla (mandarine, kivi, kaki, grozdje, bučke, por, solata).

Globe. Če blago ni pravilno označeno, so zagrožene globe od 80 do pet tisoč evrov. Če gre za zavajanje ali ponarejanje živil, grozi od dva tisoč do 6.200 evrov kazni za pravne osebe, od 500 do tri tisoč za samostojne podjetnike in od 200 do 600 za fizične osebe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.