Slovenija
31 ogledov

Več kot polovica Hrvatov živi slabše kot lani

Približno 51 odstotkov gospodinjstev na Hrvaškem je svoje finančno stanje ocenilo za slabše, kot je bilo lani. Zgolj šest odstotkov se jih je pohvalilo, da imajo nekoliko več denarja, je pokazala raziskava agencije GfK o potrošniškem vzdušju na Hrvaškem.

Približno enako finančno stanje kot je bilo v letu 2011 je v 42 odstotkih gospodinjstev, je še pokazala raziskava, ki so jo v GfK izvedli na 1000 hrvaških državljanih, starejših od 15 let.

Najslabše finančno stanje imajo prebivalci na vzhodu države, v Slavoniji, medtem ko jih ima najmanj finančnih težav v Istri, Dalmaciji in Zagrebu.

V hrvaški prestolnici je dobra tretjina vprašanih ali skoraj dvakrat manj kot v Slavoniji ocenila, da se komaj preživljajo iz meseca v mesec. Je pa v Zagrebu največ tistih, ki morajo zaradi pomanjkanja denarja poiskati dodatna posojila.

Stanje bo še slabše

Da bo stanje v prihodnjem letu še slabše, ocenjuje 43 odstotkov anketirancev, medtem ko jih 12 odstotkov upa, da se bo njihovo finančno stanje vsaj malo izboljšalo. Črnogledih je največ na severu Hrvaške in v Slavoniji, najmanj pa v Istri in Dalmaciji.

Kar 94 odstotkov vprašanih pa pričakuje višje cene v prihodnjem letu dni. Dobre tri četrtine pa pričakuje tudi več brezposelnih oseb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.