Slovenija
48 ogledov

Več kot polovica jih odide

Mestni redarji Anže Petkovšek
Mestno redarstvo. V petih letih je odšlo 20 redarjev, od tega jih je 19 dalo odpoved. Še danes iščejo osem novih.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) iščejo osem redarjev, rok za prijave pa se izteče danes. “Ker odhajajo in ker se je povečal obseg dela,” razloga za iskanje novih redarjev navajajo v sekretariatu mestne uprave MOL. V zadnjih petih letih so jih na novo zaposlili 34, odšla pa jih je več kot polovica, in sicer 20.


Zaslužek po željah župana

V vseh primerih razen v enem, ko redar ni opravil strokovnega izpita, je odpoved dal redar. Redarju, ki ni opravil ustreznega izpita, je pogodba o zaposlitvi prenehala skladno z zakonom,” pravijo na MOL. Na očitke, da je večina odšla zaradi slabih razmer in nezadovoljstva, direktor mestne uprave Vasja Butina odgovarja: “Tega očitka ne poznamo in ga nimamo evidentiranega.” Ob tem dodaja, da so vsem znani delovni pogoji redarjev, poleg tega je tudi njihova osnovna plača nižja od policijske. “Menimo, da na povečano prekinitev pogodb o zaposlitvi vplivata tudi obvezno večtedensko strokovno usposabljanje in preverjanje znanja, ki, če je neuspešno, pomeni prekinitev pogodbe po samem zakonu,” dodaja Butina.

Redarji so v zadnjem času tarča številnih kritik tudi zato, ker iz mestnega redarstva pospešeno pošiljajo globe prehitrim voznikom, ki so prekrške storili lani. Samo od teh prekrškov si letos obetajo pet milijonov evrov zaslužka, je zapisano v letnem poročilu mestnega redarstva. Do zdaj je bilo rekordno leto pred dvema letoma, ko so z vsemi globami zaslužili tri milijone evrov. Letos bo, kot kaže, tudi prvo leto, ko bodo redarji izpolnili načrt župana Zorana Jankovića, ki od glob pričakuje pet milijonov evrov.

Komentarjev 2
  • allstarr111 13:59 27.junij 2011.

    Normalno fantje so spregledal, da zato da bo imel jankovič polno blagajno ni vredno bit ogrožen

  • max 09:43 20.junij 2011.

    HAHAHA, en redar ni opravil strokovnega izpit. Ostali pa verjetno komaj zadovoljivo. To pove vse o osnovni omikanosti redarstva. :)