Slovenija
17 ogledov

Več kot polovico testiranih so zaposlili

(Foto: grafika Žurnala24) Žurnal24 main
Delovni preizkus. Za enomesečno testiranje brezposelnih na voljo še 800 tisoč evrov.

Delodajalci so na tako imenovanem delovnem preizkusu, ki traja en mesec, samo do oktobra letos preizkusili 2,4-krat več brezposelnih kot v vsem letu 2008. Od tega so kar 64 odstotkov ljudi po končanem preizkusu delodajalci tudi zaposlili.

En mesec za tri evre na uro
Izkušnje. Program brezposelnemu omogoča, da preizkusi svoja znanja in spretnosti na konkretnem delovnem mestu ter tako pridobi delovne izkušnje.

Trajanje. Delovni preizkus traja en mesec. Brezposelni medtem ostane prijavljen v evidenci zavoda za zaposlovanje, saj ne gre za delovno razmerje.

Delodajalec. Zavod delodajalcu povrne največ 200 evrov za stroške za inštruktorja ter za zdravniški pregled brezposelnega in njegovo zavarovanje za poškodbe pri delu.

Delavec
. Brezposelni dobi tri evre na uro in denar za potne stroške. Če izpolnjuje pogoje, lahko delodajalec po koncu testiranja zaprosi še za subvencijo za njegovo zaposlitev.

“Številka je zavidanja vredna. Odziv delodajalcev je izjemen,” so s programom, ki ga sicer izvajajo že od leta 2000, zadovoljni na zavodu za zaposlovanje.

Preverjajo Prekmurce
Največ vključenih v testiranje je bilo iz Murske Sobote in s Ptuja, najmanj pa so bili za ta program zainteresirani v Trbovljah in Novem mestu.

Podjetja so največ delavcev preizkušala v predelovalni dejavnosti, ki ji sledijo trgovina, popravilo vozil in gostinstvo. Večina testiranih je zato imela nižjo raven izobrazbe.

Denarja je še dovolj
Do konca oktobra je bilo za izvajanje delovnega preizkusa porabljenega 3,5 milijona evrov, tako da je do konca leta na voljo še 800 tisoč evrov.

Koliko denarja bo za testiranje brezposelnih namenjenega prihodnje leto, na zavodu še ne vedo natančno, pravijo pa, da ga bo manj.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.