Slovenija
18 ogledov

Več kot tisoč novih

V Mestni občini Koper plačujejo starši v povprečju 167 evrov za otroke prvega st Žurnal24 main
Vpisi v vrtce. Največja stiska v izolskih vrtcih, kjer je preveč 129 otrok.

V vseh treh obalnih občinah je za prvi vpis v vrtce letos prispelo 1.092 vlog, od tega 678 v Kopru, 283 v Izoli in 131 v Piranu. V izolski občini je po prvih podatkih 129 otrok več, kot je prostih mest. Da bi sprejeli vse, bi morali v vrtcu Mavrica septembra odpreti šest novih oddelkov.

V Izoli subvencija sto evrov
V občini za odprtje novih oddelkov še proučujejo razpoložljive prostorske možnosti, kot so poudarili, pa jih bodo nekaj zagotovo odprli. Sicer pa izolska občina za tiste otroke, ki ne bodo sprejeti, omogoča subvencijo za varstvo otroka v višini sto evrov.

V piranski občini so zagotovili, da bodo sprejeti vsi otroci, saj bodo, če bo treba, odprli še en oddelek.

V Kopru bodo prav tako glede na želje in potrebe oddelke odpirali tam, kjer bodo za to imeli prostorske možnosti. Kot nam je povedala Kristina Zelić, vodja kabineta izolskega župana, so sprožili pobudo, da bi imeli vrtci vseh treh obalnih občin enotno evidenco vpisa otrok v vrtec. “Zdaj se namreč dogaja, da starši otroka vpišejo v več vrtcev na Obali, nimamo pa enotne evidence, ki bi nam omogočila, da si ustvarimo realno sliko o potrebah po vrtcih,” je dodala Zelićeva.

V MOK velik prirast

V Mestni občini Koper (MOK) imajo visok naravni prirast, ki je višji od slovenskega povprečja. Kot so razložili na MOK, je poleg večje rodnosti za MOK značilen izrazit pozitiven selitveni prirast med občinami in iz tujine. Zdaj imajo odprtih kar 128 oddelkov, vključenost otrok v vrtce pa je 86-odstotna – to je v povprečju za deset odstotkov več od slovenskega povprečja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.