Slovenija
36 ogledov

Več mladih v zavetišču

Celjan Ilija Jukič biva v zavetišču že drugo leto. Želi si, da bi nekoč zaživel Žurnal24 main
Brezdomci. Vsako leto jih je več, a jim v zavetišču prostora še ne zmanjkuje.

“Na cesti je vse več mladih ljudi, starejših onemoglih in tistih, ki ostanejo brez strehe nad glavo zaradi deložacij,” pove Zdenka Zupanc Zrinski, vodja celjskega zavetišča za brezdomce. Doda, da jih je vsako leto več in da hud mraz, ki smo mu priča v teh dneh, na število ne vpliva. Pravi, da je v zavetišču največ Celjanov, imajo pa tudi brezdomce iz Velenja, Laškega, Sevnice, Ruš in celo Murske Sobote.

Sodelujejo s CSD
“Pred seboj imam zelo veliko ciljev in zelo srečen bom, če se mi bo uresničil vsaj eden,” pove Ilija Jukič, ki je ta čas le eden od 19 stanovalcev v zavetišču. Zrinskijeva ob tem doda, da imajo v povprečju dva ali tri brezdomce več, kljub temu pa lahko na vrata potrka kakšen nov, zato imajo vedno na voljo še kakšno posteljo.

Z zavetiščem tesno sodelujejo tudi centri za socialno delo (CSD). “Skoraj vsak dan smo obveščeni o kakšni prepovedi približevanja in moramo komu na hitro poiskati streho nad glavo, zato se lahko zavetišče med prazniki hitro napolni,” pove Olga Bezenšek Lalić, direktorica CSD Celje.

Decembra jim je najtežje
V teh dneh so zavetišču s hrano priskočili na pomoč številni občani, učenci, dijaki in razna humanitarna društva, brezdomce pa je obiskal in obdaril tudi celjski škof Stanislav Lipovšek. Mestna občina Celje sicer zavetišču financira en topel obrok na dan, z donacijami in pošiljanjem prošenj na različne naslove pa jim uspe, da lahko vsak dan ponudijo tudi zajtrk in popoldansko malico.
December je sicer eden od najtežjih mesecev v letu. “Marsikdo v tem času obuja spomine na dom in družino, ki jo je nekoč imel. Travme so hude, zato se toliko bolj potrudimo, da jim pričaramo toplino doma in praznični utrip,” še pove vodja zavetišča.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.