Slovenija
15 ogledov

Več o pokojninski reformi prihodnje leto

Zaslišanje Andreja Vizjaka Boštjan Tacol
Po napovedih ministra za delo Andreja Vizjaka želi vlada spremembe zakona o delovnih razmerjih sprejeti še letos, pokojninsko reformo pa pod streho spraviti leta 2013. Izhajal bo iz zakona, ki je padel na referendumu.

Kot je pojasnil minister za delo, družino in socialne zadeve, je prva trenutna prioriteta ministrstva izvajanje aktivnosti, povezanih z novo socialno zakonodajo, ki je bila sprejeta pod njegovim predhodnikom Ivanom Svetlikom.

Pohvalil predhodnika

Ta zakonodaja je po Vizjakovih besedah dobro zastavljena, saj preprečuje kopičenje posameznih pravic in tako popravlja anomalije, ki so posameznikom omogočale neupravičeno koriščenje socialnih transferjev. Ob tem se minister zaveda, da bo zakonodaja, ki med drugim jemlje pravico do državnih štipendij dijakom, povzročila veliko odpora. Kot je poudaril, pa ministrstvo na zahteve po drugačnih rešitvah, ki prihajajo z različnih strani, dokler ne bo evalvacije učinkov novega sistema, ne bo pristalo.

Po Vizjakovih besedah delajo vse, da bi upravičenci čim prej dobili socialno pomoč, saj se zavedajo stiske teh ljudi. 7.500 novih upravičencev naj bi izplačila prejelo v ponedeljek, še več pa naj bi jih sredstva dobilo 15. in 21. marca.

Pod drugo prioriteto v programu ministrstva za letošnje leto je minister izpostavil prenovo zakona o delovnih razmerjih, pri čemer bo v ospredju načelo prožne varnosti, paralelno pa še vzpostavitev sklada za odpravnine. Vizjak je napovedal socialni dialog, v katero smer bodo šle spremembe delovnopravne zakonodaje, pa javno ni želel pojasniti, saj ne želi ponavljati napak predhodnikov, ampak se želi pred njihovo predstavitvijo uskladiti s sindikati.

Kislo jabolko prihodnje leto

Pod naslednjo nalogo je Vizjak izpostavil pokojninsko reformo. Pri tem bo vlada po njegovih besedah izhajala iz pokojninskega zakona, ki je padel na lanskem referendumu, saj da so bile nekatere rešitve v njem dobre. Točke, ki niso bile usklajene, bodo skušali reševati drugače. Med drugim se bodo zavzeli, da bodo imeli vplačniki v pokojninsko blagajno vpogled v to, "koliko je njihovega". Sledili bodo cilju, da povečajo število zainteresiranih za vplačevanje v blagajno, je napovedal minister in dodal, da želijo reformo pod streho spraviti do konca leta 2013.





Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.