Slovenija
9 ogledov

Več potnikov je imela Adria in tuji prevozniki

razno 26.11.12. letalisce jozeta pucnika, letalo, terminal, adria, foto: jaka di Jaka Dimc
Na ljubljanskem letališču do novembra 36 tisoč več potnikov kot lani, zmanjšalo se je število potnikov iz Izraela.

Aerodrom Ljubljana je v prvih desetih mesecih število potnikov v primerjavi z letom prej povečal za odstotek in pol, kar je manj, kot so načrtovali. Adria Airways, ki ustvari več kot dve tretjini prometa, je število potnikov povečala za 24 tisoč, tuji prevozniki pa za 12 tisoč. 

Na rast je pomembno vplival Air Serbia, ki dnevno povezuje Ljubljano in Beograd, tudi Turkish Airlines je uvedel dva dodatna leta, zaradi nestabilnih razmer na Bližnjem vzhodu pa je zelo upadlo število potnikov iz Izraela. Tovora je bilo osem odstotkov več kot leto prej, s čimer so presegli načrt. 

Odneslo jim je pol dobička 

Iz poslovanja je Aerodrom ustvaril 6,8 milijona evrov dobička, kar je nad načrti, ampak ga je skoraj pol odnesla slabitev naložbe v Adria Airways Tehnika, katere vrednost so v bilancah zmanjšali za 2,7 milijona evrov. Čistega dobička je tako ostalo za 3,7 milijona evrov, kar je več kot tretjino manj kot leto prej. 

Blagodejna mila zima in hladno poletje

Pri odhodkih jim je šla na roko mila zima, saj so manj porabili za ogrevanje in posipanje ter razledenjevanje, ter sveže poletje, zaradi česar so manj porabili za hlajenje objektov. 
Spomnimo, Aerodrom Ljubljana je bil v začetku septembra prodan nemškemu Fraportu, ki upravlja frankfurtsko letališče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.