Slovenija
18 ogledov

Več pregledov dojk

Izkušnje z novim mamografom so dobre, pravijo v zdravstvenem domu. V dobrih štir Žurnal24 main
Mamograf. Od tega meseca pregleda opravljajo tudi ob sobotah.

Novo mesto. "Želimo si skrajšati čakalne vrste, ki v povprečju znašajo že 120 dni. Zato bomo do konca leta preglede z mamografom opravljali tudi ob sobotah, ob ponedeljkih pa bo ambulanta okrepljena še z dodatno ekipo," pojasnjuje Milena Kramar Zupan, direktorica Zdravstvenega doma Novo mesto.

 

Z mamografom, ki ga je zdravstveni dom kupil s pomočjo akcije društva Julija, so od sredine junija do konca oktobra pregledali približno 2.000 žensk. Skupaj bodo letos opravili okoli 5.000 pregledov, kar je za tisoč več kot lani.

 

Interes je večji
Vzrok za vse daljše čakalne vrste gre iskati v pogostih okvarah starega mamografa, do dodatnega izpada pregledov je prišlo ob junijski menjavi starega aparata. "Opažamo tudi vse večji interes pacientk za preventivne mamografske preglede," pravi Kramarjeva. Z začasnim povečanim obsegom ordinacijskega časa bodo do konca tega leta pregledali vsaj 500 bolnic več. Za povečanje obsega dela so se dogovorili z obstoječimi tremi zdravniki, še dodatno pa so zaposlili dve zunanji pogodbeni specialistki radiologinji.

Z Julijanom zelo zadovoljni
Nov mamograf, ki so ga poimenovali Julijan, so opremili z dodatno kompresijsko ploščo. Ta omogoča manj boleče slikanje in povzroča manj škodljivega sevanja. Lani so našli raka pri 80 bolnicah, letos bo takih primerov okrog sto. "Trenutno ne moremo reči, da je povečano število odkritih obolenj posledica izboljšane diagnostike zaradi novega aparata. Je pa res, da lahko z njim naredimo zelo čiste slike," je povedala vodja ambulante za bolezni dojk in mamografijo Mirjam Cvelbar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.