Slovenija
19 ogledov

Več prošenj, a manj denarja

˝Na povečanje povpraševanja po brezplačnih letovanjih so zelo verjetno vplivali Žurnal24 main
Otroška letovanja. Povpraševanje po brezplačnih počitnicah za socialno šibke šolarje za petino večje. Primerjava. Zaradi nižjih donacij letos na morje deset odstotkov otrok manj.

Povpraševanje po brezplačnih letovanjih za otroke je v primerjavi z lani za 20–25 odstotkov večje, ocenjujejo pri Rdečem križu Slovenije (RKS).

“Letos je zanimanje za 20 odstotkov večje kot lani in je za skoraj enkrat večje od zmožnosti,” pa ugotavljajo na Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Povpraševanje se je že lani v primerjavi s predlani povečalo za petino.

po%C4%8Ditnice, grafika | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Letos manj otrok na morje
Pri letošnji akciji ZPMS Pomežik soncu je bilo donacij veliko, a njihova vsota je bila veliko nižja kot prejšnja leta.

“Tako smo letos zbrali za okoli deset odstotkov denarja manj kot lani,” je žalostna generalna sekretarka ZPMS Majda Struc. Po njenih besedah bo zaradi nižjih donacij letos na morju v organizaciji ZPMS brezplačno letovalo za več kot deset odstotkov otrok manj.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) načrtujejo, da bodo letos sofinancirali letovanje 8.594 otrok, ki so večkrat hospitalizirani ali pogosteje bolni.

1000 otrok najmanj bo po prvih ocenah letos letovalo brezplačno z ZPMS. Lani je z njimi brezplačno letovalo okoli 1.400 otrok.

3500 otrok bodo predvidoma na brezplačno letovanje peljala območna združenja RKS v sklopu razpisa ZZZS in drugih razpisov ter z lastnimi sredstvi.

500 otrok bo z akcijo Pričarajmo nasmeh letos na morje odpeljalo podjetje Tuš. Številka je enaka lanski.

Znesek sofinanciranja je 17,45 evra na dan, celoten program zdravstvenega letovanja otrok pa je vreden okoli dva milijona evrov, kar je 9.111 evrov več kot lani.

“Organizatorji izberejo udeležence letovanja na podlagi predlogov osebnih zdravnikov otrok,” je pojasnil tiskovni predstavnik ZZZS Damjan Kos.

Plačljive počitnice
Plačljiva letovanja otrok RKS sicer izvaja na Krku in Debelem rtiču. Cena polnega penziona je v mladinskih domovih 25 evrov na osebo na dan brez stroškov prevoza, varstva in programa.

ZPMS organizira letovanja v Kranjski Gori, Gorjah pri Bledu, Srednjem Vrhu, Dolenjskih Toplicah in Piranu, na Pohorju, v Pacugu, Zambratiji, Savudriji, Pinesti, Pineti in Poreču ter na Krku in Lošinju.

Od 10- do 12-dnevno letovanje skupaj s prevozom in oskrbo v povprečju stane nekje nad 300 evrov.

Majda %C5%A0truc, | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
MINI INTERVJU: Majda Struc, generalna sekretarka Zveze prijateljev mladine Slovenije

Kaj vas najbolj gane pri otrocih, ki jim omogočite brezplačno letovanje?
Pri ZPM se zelo trudimo, da se otroci, ki letujejo brezplačno, ne bi razlikovali od drugih, zato jim, če le lahko, zagotovimo žepnino, včasih tudi primerna oblačila in obutev. Najbolj ganljiv je odmev letovanj: ko lahko tudi oni z iskro v očeh prve šolske dni pripovedujejo o počitnicah na morju.

Katerim otrokom priskrbite žepnino; kakšne so vsote?
Tako kot odrasli se tudi otroci trudijo prikriti revščino. Spominjam se dečka, ki je vsem na glas razlagal, kako sploh ne mara sladoleda in tudi vsega drugega ne, kar so si kupovali otroci.

Takoj mi je bilo jasno, v čem je težava. Ko sem mu skrivaj dala v žep nekaj denarja, si je kmalu premislil. Vsaj dve kepici sladoleda na dan in skromen spominek so nekako merilo za žepnino – okoli 30 evrov.

Nekateri ta denar zagotovijo iz donacij, pogosto sežejo v žep tudi vzgojitelji, ki običajno že sami nimajo veliko.

Dejali ste, da morate komu priskrbeti tudi obleko in obutev ...
Takšnih primerov je mnogo. Najbolj boleče to občutijo odraščajoče deklice, ki so še posebno rade lepe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.