Slovenija
42 ogledov

Več samskih prosilcev

Danica Doberšek pravi, da je od 39 stanovanj v sklopu Trnoveljskega dvojčka, ki Žurnal24 main
Stanovanja. Prodaja pada, za najem pa bi jih potrebovali okoli 350.

“Po zadnjem razpisu iz lanskega leta je od 421 vlog prosilcev za stanovanja, ki so se prijavili na razpis, ostalo nerešenih 369, vendar je 15 prosilcev med postopkom vloge umaknilo,” stanje glede potreb po stanovanjih v Celju pojasnjuje Danica Doberšek, direktorica družbe Nepremičnine Celje, ki je v stoodstotni lasti Mestne občine Celje.

Nujne spremembe
Kot opozarja, pa je napočil čas za spremembe pri načrtovanju gradenj. “Opažamo namreč, da vse bolj narašča število samskih prosilcev. Zato bo glede na ta trend pri načrtovanju gradnje in pridobivanju novih stanovanjskih enot treba povečati število manjših stanovanj na račun večjih. Tako bi morala biti vsaj polovica novozgrajenih stanovanj eno- in 1,5-sobnih, dve četrtini pa dvo- in trisobnih,” pravi Doberškova.

Rakuschev mlin
Za nova stanovanja? Tik ob Mariborski cesti v Celju že dolga leta kazi podobo velika opečnata stavba, ki je kulturni spomenik. Na Mestni občini Celje še niso našli prave vsebine, s katero bi jo rešili pred nadaljnjim propadanjem, župan Bojan Šrot pa se zavzema, da bi v njej uredili prepotrebna stanovanja.

Nekateri ne plačujejo
Dodaja, da se sicer kriza na nepremičninskem področju odraža tudi v Celju, saj imajo na trgu več neprodanih stanovanj na različnih lokacijah, a cen za zdaj ne nameravajo nižati. Imajo pa, kot povsod drugod, težave z neplačniki najemnin. “Dolžnikom dajemo na voljo zelo veliko manevrskega prostora, da poravnajo svoj dolg,” poudarja Doberškova. Lani so tako razpisali 52 deložacij, a so jih od teh izvršili le polovico. “Sedemnajst dolžnikov je namreč poravnalo celoten dolg, okoli deset pa delno, zato smo deložacije preložili. Ta trenutek nam 790 dolžnikov pri najemninah dolguje dobrih 555 tisoč evrov,” pojasnjujejo na Nepremičninah Celje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.