Slovenija
30 ogledov

"Več Slovencev v tujino kot v Prekmurje"

Prekmurje ja najmanj razvita slovenska regija. © Žurnal24 Žurnal24 main
V Murski Soboti je potekala osrednja prireditev pred sredinim praznikom združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Opozorila na zanemarjanje pokrajine.

Predsednik vlade Borut Pahor je po proslavi dejal, da se morajo država in lokalne skupnosti, pa tudi ljudje, truditi ohranjati tisto, kar nas postavlja kot narod, to pa je pripadnost nacionalni identiteti.

Pahor je poudaril, da je bila to državna proslava, čeprav je soboški župan Anton Štihec oblasti v nagovoru očital, da je uradna državna proslava le vsakih pet let, tako da so jo morali Prekmurci tokrat pripraviti sami.

"Krajine niso znali poiskati na zemljevidu"

Slavnostni govornik, pisatelj in publicist Vladimir P. Štefanec je dejal, da ob ustanovitvi Murske republike "gospodje v Ljubljani Slovenske krajine sploh niso znali poiskati na zemljevidu, o tukajšnjih ljudeh pa itak niso nič vedeli", tudi danes pa se zdi, da več Slovencev odpotuje v tujino, kot jih obišče Prekmurje.

"Prekmurje je za mnoge nekakšna eksotika, domača, a hkrati tudi tuja, bližnja, a obenem daljna, na nekaterih področjih privlačna, na drugih manj zaželena. Hkrati pa je Prekmurje lahko svetel zgled. Tu ne poznajo radikalnih notranjih ideoloških delitev, izvirajočih iz druge svetovne vojne. Tudi sobivanje različnih narodnosti in ver, ki sicer nikoli ne more biti povsem idealno, je tukaj zgledno, na ravni najvišjih evropskih meril. Slovenija se torej od Prekmurja lahko marsičesa nauči in dobro bi bilo, da bi se," je poudaril slavnostni govornik.

Komentarjev 1
  • albert 14:37 17.avgust 2011.

    Prekmurje in Bela krajina sta še edini pokrajini v Sloveniji,ki sta človeški,topli in nepokvarjeni.Povsod drugod je avt!