Slovenija
18 ogledov

Več snega 
prineslo dolg

Letos je bilo s čiščenjem snega v Ljubljani enkrat več dela kot lani in s tem en Žurnal24 main
Premalo denarja. Ker MOL za čiščenje snega s cest ni namenila dovolj denarja, KPL ne more plačati podizvajalcev, ki so jih čistili.

“V Ljubljani sem plužil kot eden od podizvajalcev KPL. Po 60 dneh je račun za okoli dva tisoč evrov za januar zapadel – 18. mi niso plačali. Prišel pa je dopis, da Mestna občina Ljubljana  (MOL)ni plačala komunali in da mi zato ne morejo plačati,” je povedal Jože Meglič, eden od 25 kmetov, ki s svojimi traktorji pomagajo pri čiščenju snega s cest tam, kamor KPL s svojimi vozili ne more.

Meglič je poudaril, da je govoril tudi z drugimi pogodbeniki, ki so čistili ceste, in da tudi oni niso dobili plačila za januar. Skrbi jih tudi plačilo računov za februar in marec, ki še niso zapadli. Sam je za KPL opravil za okoli 3.800 evrov čiščenja v Murglah, Trnovem in na Rakovi jelši, in sicer z enim traktorjem; kot je dejal, pa jih imajo nekateri pogodbeniki tudi več.

Plačali bodo iz vzdrževanja
Zvonko Šavor, direktor KPL in vodja zimske službe, je potrdil, da svojim podizvajalcem za zimsko službo dolgujejo skupaj okoli 700 tisoč evrov.

S popravili po zimi vred je KPL za letošnjo zimsko službo porabil okoli devet milijonov evrov, predvidenega pa je bilo okoli 5,5 milijona. Dela je bilo letošnjo zimo namreč za kar sto odstotkov več kot lani. “Predvidena in zagotovljena sredstva za zimsko službo niso zadostovala,” je zatrdil Šavor in poudaril, da tudi KPL ni dobil toliko denarja za čiščenje snega, kolikor ga je za to porabil. Sicer KPL kot koncesionar denar od MOL dobiva po dvanajstinah. V tem trenutku tako zmanjšujejo obseg rednega vzdrževanja, da bi zagotovili denar, ki ga dolgujejo pogodbenikom. Pogovori o tem, ali bo MOL dodaten denar zaradi hude zime zagotovila z rebalansom, pa še trajajo, je povedal Šavor.

Meglič je dejal, da v pismu podizvajacem v KPL sicer niso zapisali, kdaj naj bi plačilo dobili, a je Šavor zatrdil, da bodo zapadle račune poskusili poravnati v enem mesecu in p­ol.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.