Slovenija
28 ogledov

Več Srbov, manj Rusov

Bled turisti Iztok Golob
V Slovenijo je maja prišlo 296 tisoč turistov oziroma 12 odstotkov več kot maja lani. Prenočilo jih je 747 tisoč, kar je za devet odstotkov več kot maja lani.

Letošnjega maja je bilo v Sloveniji več domačih (za štiri odstotke) in tujih (za 15 odstotkov) turistov v primerjavi z lanskim, kažejo podatki statističnega urada. Tuji so ustvarili 66 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Najbolj je naraslo število nočitev srbskih (za 59 odstotkov) in nizozemskih (za 26 odstotkov) turistov, najbolj pa upadlo število ruskih (za 19 odstotkov). Največ je bilo sicer turistov iz Avstrije in Nemčije, sledijo Italija, Rusija, Srbija, Velika Britanija in Nizozemska. Tuji turisti so največkrat prenočili v gorskih občinah, domači v zdraviliških. V teh je bilo maja 236 tisoč nočitev (za odstotek več kot maja lani), v obmorskih 165 tisoč (za deset odstotkov več), v gorskih pa 154 tisoč (za 18 odstotkov več). 

Dve tretjini gresta v hotele

Maja je 491 tisoč turistov prenočilo v hotelih, kar je 66 odstotkov vseh. Sledili so kampi s 97 tisoč nočitvami ter apartmajska in počitniška naselja z 39 tisoč. Največ turističnih prenočitev je bilo v občinah Piran, Ljubljana, Bled, Brežice in Moravske Toplice. Največ domačih turistov je bilo v Piranu in Brežicah, največ tujih pa v Ljubljani in Piranu.

V letošnjih prvih petih mesecih je sicer v Slovenijo prišlo 1.062.000 turistov (odstotek več kot v enakem obdobju lani) in 2.922.000 prenočitev (za dva odstotka manj).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.