Slovenija
27 ogledov

Več v pisarni kot na polju

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Eko deklaracije. Zaradi sprememb nekateri razmišljajo, da bi nehali, trdi Valpatič. Eko kmetje. Pravijo, da so pri navadnih kmetih subvencionirani tudi strupi.

Eko. "Naloženo mi je bilo, da moram vse deklaracije na svojih izdelkih spremeniti, kar zame pomeni 500 evrov stroškov," je ogorčen Stanko Valpatič, ki se ukvarja z ekološkim kmetijstvom. Njegov čisti dobiček je kot pravi na pozitivni nuli, s sto, včasih pa s par sto evri dobička mesečno. "Nekateri starejši kmetje, ki te stvari ne obvladajo in težko sledijo spremembam, celo razmišljajo, da bi zaradi tega opustili tovrstno kmetovanje," še pravi.

Naša država omogoča konvencionalnim kmetom točno takšne subvencije kot ekološkim kmetom.
Boris Fras, predsednik Združenja ekoloških kmetov obala.

200 evrov, da te preverijo
"Res je, da imamo novo uredbo, ki smo jo dosti časa čakali in med drugim prinaša nov znak za bio, ki nadomešča dva znaka in je vse skupaj bolj pregledno," pojasnjuje predsednik Združenja ekoloških kmetov Obala Boris Fras. Nov znak je treba uporabljati od prvega julija letos, a je še dve leti dovoljeno uporabiti tudi stare zaloge deklaracij. Sam bo imel s tem do dvajset evrov stroškov.

Po besedah Frasa, pa so precej drage kontrole ekološkega kmetovanja: "Mene stane okoli 350 evrov." Se pa lahko vsaki dve leti kmet prijavi na razpis in dobi povrnjene stroške. Po njegovih besedah se kmetom mnogokrat ne da prijavljati na razpise, ali pa nočejo plačati 20 evrov kmetijski svetovalni službi, ki bi jim takšno prijavo pripravila. Valpatič pravi, da je pri nas število kontrol dvo- do triletno. Janko Rode iz Kmetijsko gozdarske zbornice pravi, da se stroški kontrol niso bistveno povečali, najnižje plačilo pa je okoli 200 evrov. So pa do nedavnega stroške kontrole marsikje subvencionirale občine.

Vsi enako subvencionirani
Stroški za ekološko pridelavo in predelavo so po ocenah Frasa na splošno višji kot pri konvencionalnem kmetovanju, "ni pa to dramatično". So pa tudi znotraj ekološke pridelave velike razlike, pravi.

Več kot dva tisoč jih je eko
Ekološki proizvodi. Pri nas se označujejo z označbo “ekološki“, dovoljene pa so tudi izpeljanke kot so eko, bio, biološki. Več v prilogi Zdravje24 na strani 22.
Ekološke kmetije. Iz leta v leto jih je pri nas več, leta 2009 je bilo približno 2.100 kmetijskih gospodarstev, ki so bila vključena v kontrolo, sporočajo z MKGP.

"Vsekakor bi morali imeti mi mnogo višje subvencije," meni in dodaja, da imajo konvencionalni kmetje subvencionirane strupe. "Naša država omogoča konvencionalnim kmetom točno takšne subvencije kot ekološkim kmetom," pojasnjuje. Prvi namreč lahko seštevajo različne subvencije, kot so na primer za zaraščanje, premija za bike in podobno, eko kmetje, pa imajo samo eko subvencije. Tako so na koncu po njegovih besedah subvencije enake. Bolj stimulativne subvencije predlaga predvsem za vrtnarstvo, poljščine, sadjarstvo.

Na ministrstvu za kmetijstvo odgovarjajo, da država najvišjo finančno podporo na hektar namenja prav za ekološko kmetijstvo.

Vse več papirologije
"Vedno več je tudi te papirologije, ki je vedno bolj zapletena in od nas zahteva, da bomo več časa porabili za papirje kot delo na polju, ali pa bomo morali zaposliti tajnika," pravi Valpatič. Obseg evidenc se ni povečal, minister Dejan Židan pa je ob nastopu mandata napovedal pregled predpisov z namenom poenostavitve, pravijo na ministrstvu za kmetijstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.